L'alberg temporal del Molí de Sant Oleguer acull una norantena de persones aquest hivern

Tanca amb l'arribada de la primavera però es garanteix l'acompanyament d'una vintena de persones

L'alberg Sant Oleguer de Sabadell
L'alberg Sant Oleguer de Sabadell | Ajuntament de Sabadell
31 de març del 2021
Actualitzat a les 18:01h
L'alberg temporal del Molí de Sant Oleguer tanca aquest dimecres el servei a les persones sense sostre, gestionat per la Creu Roja Sabadell. En aquests quatre mesos -va obrir el passat 1 de desembre- ha atès un total de 94 persones, amb una mitjana mensual d'una vintena. 

Es tracten de dades provisionals, tal com ha especificat el regidor d'Acció Social, Eloi Cortés, però que no variaran massa a les definitives. Cortés ha assenyalat que d'aquesta norantena de persones, una vintena se les reallotjarà en habitacions de lloguer o pensions, perquè estan des del primer dia "i no han deixat de venir". D'aquesta manera, "evitar que tornin a viure al carrer", ha subratllat Cortés. 

La resta, tal com ha precisat, "potser han vingut una nit" o no han tingut la mateixa continuïtat, "perquè el recurs no encaixava amb les seves necessitats o el seu perfil".

Cortés ha explicat que aquesta vintena de sensesostre no són els mateixos que en l'anterior dispositiu que es va activar durant el primer estat d'alarma, per garantir que complien el confinament. "Van ser poc més de 40", ha precisat i també es va fer l'acompanyament a una vintena. Menys de la meitat que amb l'operatiu engegat a l'hivern, perquè hi ha hagut més facilitat de sortida i entrada, a diferència de l'anterior, tal  com ha justificat el regidor. 

El titular d'Acció Social ha garantit l'assistència de totes aquestes persones i que la voluntat de l'Ajuntament és "augmentar els recursos". En aquest sentit, enguany s'hi afegirà un pis més per donar resposta -encara que n'hi alguns que no es troben a la ciutat-, a més s'ha impulsat "el projecte Sabadell Sostre que duu a terme Actuavallès", igual que Housing First,  i es complementa amb iniciatives com el centre de dia de la Creu Roja i la tasca en la mateixa línia de Càritas. 

Futur del Molí de Sant Oleguer

Cortés ha recalcat que amb tot "es fa el circuit, tant diürn, per fer l'acompanyament i la intervenció socioeducativa, i nocturn, per garantir l'allotjament". En relació amb el futur del Molí de Sant Oleguer ha dit que s'han de "definir els usos" i ha afirmat que "tenim cert debat obert" amb les entitats per donar resposta als sensesostre. "Apostem per uns recursos més petits i no tan grans", però que la solució immediata està garantida.

La Crida en contra del tancament 

El regidor de la Crida per Sabadell, Lluís Perarnau, ha reclamat que no es tanqui aquest servei mentre hi hagi toc de queda -des de les 22 hores i fins a les sis del matí-, ja que qüestiona que "es garanteixin els drets bàsics d'aquestes persones" i si es fa que es donin "alternatives estables". 

Perarnau ha recordat que el govern municipal "es va trobar amb la necessitat de reobrir l'equipament perquè hi havia persones" al carrer durant l’Operació Fred, activada el passat mes de desembre.