ópera

La UAB investirà doctor «honoris causa» el director musical del Liceu Josep Pons

Serà aquest dimecres en el primer acte que organitza la universitat i serà d'assistència restringida

per NacióSabadell, 5 d'abril de 2021 a les 14:00 |
Josep Pons dirigint l'Orquestra Simfònica del Liceu. | Ivan Genescà
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) investirà doctor "honoris causa" el director musical del Gran Teatre del Liceu, Josep Pons Viladomat. Serà aquest dimecres, en el primer acte que organitza la universitat amb aforament restringit per complir amb les mesures sanitàries.

La distinció és a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres i té com a padrí el catedràtic del Departament d'Art i Musicologia de la UAB, Francesc Cortès. Se li concedeix “pel seu compromís amb el panorama musical de Catalunya; per la seva contribució en la recuperació i difusió del patrimoni musical hispànic; pel seu suport als compositors contemporanis i a les noves generacions d'instrumentistes; per la creació de projectes innovadors i d'excel·lència; pel seu esforç per obrir el fet musical als nous públics del segle XXI". 


Pons, nascut a Puig-reig, està considerat un dels directors més rellevants de la seva generació. Ha estat director de l'Orquestra Ciutat de Granada, Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya (2003-2012) i des de 2012 ho és de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu (va debutar en aquest escenari el 1993).

Va entrar amb nou anys a l’Escolania de Montserrat, on va iniciar la seva formació musical, per passar després al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on va estudiar composició amb Josep Soler i direcció amb Antoni Ros-Marbà. L’any 1985 va fundar l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure, de la mà de Fabià Puigserver. Durant aquest període va continuar en el món de la direcció coral, dirigint la Coral Carmina (1988-1990). L’any 1993 va fundar la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Va ser també director musical executiu de les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992. 


Altres reconeixements 

Ha estat distingit amb el Premi Nacional de la Música, que atorga el Ministeri de Cultura, i amb el Premi Ciutat de Barcelona per la tasca de divulgació de la música catalana.

Dirigeix habitualment les principals orquestres i sales d’arreu del món, i ha establert una relació continuada amb de Paris, de Leipzig, de Dresden, de Tòquio, la Philharmonia, la City of Birmingham i la BBC Symphony Orchestra, amb la qual ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres.

S’ha implicat en la recuperació de partitures emblemàtiques, com ara l’òpera La Fattucchiera (1838) de Vicenç Cuyàs, que es va reestrenar al Liceu l’octubre de 2001 i fou editada pel segell discogràfic Columna Música. Abans de ser-ne director musical titular, Pons va estrenar en al Liceu l’òpera de Joan Guinjoan Gaudí (2004) i Don Quijote en Barcelona de José Luis Turina (1999). La temporada 2018-2019, va dirigir l’estrena mundial de L’enigma di Lea amb llibret de R. Argullol i música de Benet Casablancas.

 

Participació