Un equip de la UAB crea una eina per detectar «fake news» sobre seguretat alimentària

Ha guanyat el primer premi de la Hackathon de l'EFSA

NacióSabadell
28 de març del 2021
Un equip multidisciplinari d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat una eina per detectar fake news sobre seguretat alimentària. Es tracta d'Asclepium Oracle i fa servir la ciència de dades per detectar i prioritzar notícies falses basades en el corpus d'opinions científiques de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès).

Amb la base de dades de què disposa localitza aquestes informacions a la premsa i les distingeix i les separa de notícies del clickbait, mitjançant una nova metodologia basada en tècniques d'anàlisi de coincidències en els textos i d'aparellament de patrons i es combinen amb la validació dels textos publicats, proposats per l'EFSA.

L'organització europea compta amb un equip d'experts en comunicació i en seguretat alimentària, amb la finalitat de proporcionar una puntuació final de la fiabilitat de cada notícia.

Aquesta eina va rebre, el passat 19 de març, el primer premi de la Hackathon de l'EFSA. És un reconeixement impulsat per trobar una solució d'Intel·ligència Artificial per detectar notícies falses sobre aquest camp.