salut

El 061 posa en marxa un servei de videotrucada per atendre persones sordes

La nova consulta, operativa totes les hores i dies de l'any, millora l'accessibilitat al sistema de salut del col·lectiu

per NacióSabadell, 27 de març de 2021 a les 14:00 |
La intèrpret Sara Costa atenent una emergència | Martí Urgell
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les persones sordes disposen des d'aquesta setmana de l'opció de contactar amb el 061 Salut Respon a través d'un servei de videotrucada atès per un intèrpret en llengua de signes, en català i castellà. El servei, operatiu les 24 hores de tots els dies de l'any, millora l'accessibilitat al sistema de salut d'un col·lectiu de prop de 35.000 persones a Catalunya.

"Les persones sordes també ens posem malaltes i tenim fills que es posen malalts. Les persones oients ho tenen molt fàcil, truquen directament per telèfon, però nosaltres no tenim aquesta accessibilitat", ha afirmat Encara Muñoz, secretària de l'associació CERECUSOR. Les persones sordes hi poden accedir a través de la nova versió de l'app del 061.


La cap del 061 Salut Respon, Núria Torres, ha destacat que "un dels lemes del 061 és 24 hores, 7 dies la setmana, els 365 dies de l'any" i que aquest servei tindrà "exactament" la mateixa disponibilitat.
Aquest és un projecte que es va començar a gestar abans de la pandèmia i, si bé l'esclat de la Covid-19 l'ha pogut alentir, també n'ha evidenciat la necessitat. Així ho ha indicat la secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Carme Bertral: "La pandèmia ens ha posat davant del mirall i ha fet explícits fets que necessitaven una solució immediata". Bertral ha destacat que la nova eina també és una ajuda per als professionals, perquè puguin "donar resposta a necessitats concretes".


La nova versió de l'app 061 Salut Respon incorpora altres novetats com la inclusió d'un xatbot, que dona resposta automàtica a consultes habituals i, en cas necessari, posa en contacte la persona usuària amb un consultor online en temps real. També incorpora un apartat de Preguntes Freqüents (FAQS) sobre la covid-19 i altres qüestions sanitàries.

Accessibilitat del sistema de salut

Els responsables de la iniciativa han reconegut que si bé aquest servei apropa el 061 a unes 35.000 persones encara queden "escletxes" en l'accessibilitat al sistema. El gerent del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Antoni Encinas, ha admès que arribar "al 100% sempre de resposta per a tothom és difícil" però ha sostingut que aquest és l'objectiu.

"Hi ha persones que no tenen telèfon o internet; que tenen problemes econòmics, socials o de salut que els fa difícil interactuar soles amb sistemes complexos i no tothom té el suport necessari. Això els posa en situacions de vulnerabilitat", ha exposat Encinas, que considera que han de pensar dispositius "més accesibles; ubics; multicanal, que s'adaptin a la majoria de casuístiques i tots integrats". "Si tenim lemes, també tenim 'antilemes', i un és el 'Vuelva usted mañana'", ha afegit el gerent del SEM, l'empresa pública responsable del 061.

"Mai podrem arribar al 100%, tot i que sigui un desig, però la clau es troba en tres eixos: l'atenció primaria, els serveis d'emergències i els serveis socials que tenen influència en les àrees bàsiques de salut", ha coincidit Bertral. "Hem de mirar que les escletxes siguin les mínimes possibles i les que hi ha, mirarem de tapar-les", ha recalcat.

22.500 trucades el dia que es comença a vacunar la població general

Abans de la pandèmia, el 061 rebia unes 6.000 o 7.000 trucades diàries. El 55% es resolien amb la mobilització d'un recurs, per exemple, una ambulància o de l'atenció primària, i la resta, per consultoria, sobretot la sanitària.

En la pandèmia del coronavirus, les trucades s'han duplicat, amb pics de més de 20.000. Aquest dimecres, el 061 en va rebre unes 22.500, per la incorporació de la població general de 60 a 65 anys com a col·lectiu a vacunar. Ara, el 10% de les trucades es resolen amb la mobilització de recurs i el 90% per consultoria, i l'administrativa ha guanyat molt de pes.

 

Participació