L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, víctima d'un frau de 348.000 euros

Els delinqüents han fet la mateixa operació en mig centenar de municipis i hi ha una investigació oberta

El consistori de Palau-solità i Plegamans
El consistori de Palau-solità i Plegamans | Ajuntament Palau-solità i Plegamans
NacióSabadell
25 de març del 2021
Actualitzat a les 12:05h
L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha denunciat que ha estat víctima d'una estafa digital que li ha comportat un greuge de 348.876,01 euros. Es tracta d'un delicte del qual ja n'han estat víctima mig centenar de municipis, i que ha derivat en una causa que assumeix el jutjat número 31 de Barcelona des del mes de febrer.

El patró que segueixen els estafadors passa per suplantar la identitat de proveïdors de serveis per demanar a les entitats públiques que canviessin el número de compte bancari d'abonament. En el cas del municipi vallesà, es van adonar de la situació per l'avís d’impagament el passat mes de gener per part d'una de les empreses proveïdores, fet que va motivar l'obertura d'una investigació interna.

Els delinqüents van suplantar de manera fraudulenta els números de compte corrent de dos dels seus proveïdors habituals per apropiar-se de forma indeguda dels pagaments que els corresponien. A partir de l'avís d'impagament, es va indagar i va permetre detectar que el pagament s'havia fet, però a un compte fraudulent. De la mateixa manera, es va descobrir que hi havia un segon cas amb un altre proveïdor amb idèntica mecànica delictiva. El total defraudat havia ascendit  a 348.876,01 euros.

"Es tracta d'una organització criminal que no només ha afectat l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, també altres ajuntaments", detalla Antoni Prats, advocat del consistori. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació a través de la Unitat Central d'Estafes i Mitjans de Pagament, a la vegada que també es va denunciar el cas davant de la Policia Local i es va posar la situació en coneixement de la Fiscalia. Ara l'afer s'ha sumat a la causa que investiga el jutjat de Barcelona, que ha declarat el secret de sumari.