Sabadell posa en marxa el programa de donació de plasma

Els dies 31 de març, 6 i 23 d'abril es podrà donar plasma a l'antic Mercat de Sant Joan, de de 9.30 a 14 h i de 16.30 a 21 h amb cità prèvia

El passat 19 de març va arrencar la campanya de donació de plasma a Sabadell.
El passat 19 de març va arrencar la campanya de donació de plasma a Sabadell. | Cedida
Redacció
22 de març del 2021
Amb l'objectiu d'incrementar les donacions per avançar cap a l'autosuficiència en plasma, Sabadell ha posat en marxa diverses campanyes de donació de plasma, la primera d'aquestes el passat divendres 19 de març. Les persones que vulguin donar podran fer-ho també el 31 de març, el 6 i el 23 d'abril a l'antic Mercat de Sant Joan, de 9.30 a 14 h i de 16.30 a 21 h. 

L'any passat, un total de 200 persones van donar plasma al municipi. Aquestes xifres de donants anuals són encara insuficients per aconseguir l'autosuficiència. Per això, el Banc de Sang i Teixits (BST) busca triplicar aquesta xifra i per fer-ho compta amb la col·laboració i el compromís de l'Acadèmia de les Ciències Mèdiques, l'Institut Català de la Salut, l'Hospital Parc Taulí i l'Ajuntament de Sabadell. De moment, 44 persones ja han donat plasma durant la primera campanya. 

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties i a Catalunya no hi ha prou plasma per atendre totes les persones malaltes que en necessiten. sovint se n'ha d'importar d'altres països, sobretot dels Estats Units.

Qui pot donar plasma?

Per ser donant de plasma cal complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. 

Es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l'any. La donació dura 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. Cal reservar cita a través de la web del Banc de Sang i Teixits. 

Les persones que han passat la Covid-19 també poden ser donants, ja que s'ha evidenciat que els anticossos que han fabricat per combatre el virus són beneficiosos per als malalts que es troben en fase inicial de la infecció. En aquest cas cal complir també els requisits mencionats anteriorment i a més, no haver estat transfós, haver superat la malaltia fa més de 28 dies, tenir una prova diagnosi que hagi confirmat la malaltia i, en el cas de les dones, no haver estat mai embarassades. Per donar plasma Covid-19 cal inscriure's a través del formulari disponible també a la web del Banc de Sang i Teixits.