cultura

Sabadell, escollida Capital de la Cultura Catalana l'any 2024

L'alcaldessa Marta Farrés hauria rebut aquest matí una carta de l'organització confirmant la victòria de la candidatura sabadellenca

per NacióSabadell, 18 de març de 2021 a les 12:59 |
El foc, els petards, els diables i les bruixes, presents a la cultura saballuda | Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sabadell serà la Capital de la Cultura Catalana el 2024. L'alcaldessa Marta Farrés hauria rebut aquest matí una carta de l'organització nacional confirmant la victòria de la candidatura sabadellenca. Cal recordar però, que la ciutat vallesana era l'única candidata després de la retirada de Calella (Maresme). 

Així doncs, la ciutat acollirà durant un any sencer tota mena d'activitats per promocionar la cultura local i portar el nom de Sabadell arreu del país. Així doncs, el municipi es posarà a treballar en comissions per potenciar diversos sectors com ara el d'arts escèniques (música, teatre, dansa i circ), arts visuals i plàstiques, cultura popular i tradicional, pensament i literatura, ciència i coneixement, museus i patrimoni i audiovisual.


Xavier Tudela, president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, destaca que Sabadell ha presentat "una completa candidatura" i que l'han treballat "considerant que existeix una base històrica per ser capital cultural i per reivindicar la cultura industrial que ha estat la base de tots els altres sabers". En un comunicat, s'indica que la ciutat aprofitarà els gairebé tres anys que resten per iniciar oficialment la seva capitalitat per "donar un fort impuls a la capacitat creativa i la seva força cultural".

Els organitzadors han remarcat que la ciutat disposa d'una important xarxa d'equipaments culturals (teatres, centres de creació, biblioteques, museus, l’arxiu històric, escoles de música i d’arts) i un teixit cultural amb més de 300 entitats que li "confereixen una gran vitalitat i dinamisme".


Tal com ha explicat avui l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, “ser Capital
de la Cultura Catalana és important sempre però en una situació tan complicada com l’actual pren, si cap, encara més rellevància. És un missatge molt clar que Sabadell estima la Cultura i la valora. I un missatge que després d’un temps tan gris, entre tots i totes la farem persistir i tornar a brillar”.

En aquest marc, Farrés, ha afegit que “rebem la notícia amb una gran il·lusió i tenint molt clar que aquest no és un projecte de l’Ajuntament sinó un projecte compartit amb les entitats culturals i que han de sentir-se cridades a fer-se'l seu totes les entitats de Sabadell, perquè aquest és un repte i un projecte de tota la ciutat”.

Per la seva part, la regidora Lourdes Ciuró, portaveu del Grup de Junts, impulsor de la iniciativa, ha remarcat que “tenim el convenciment que ser Capital de la Cultura Catalana sens dubte és una gran oportunitat per al teixit cultural sabadellenc, ja que aporta optimisme i il·lusió en aquest  temps difícils, però també per a tota la ciutat i per això hem de treballar conjuntament per fer un gran projecte ”.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.

Tortosa és l'actual Capital de la Cultura Catalana, el 2022, Igualada; el 2023, Lloret de Mar, i el 2024, Sabadell.


 

 

Participació