Sabadell tanca un «any pràcticament inhàbil» de pandèmia amb un superàvit de 38,5 milions d'euros

Gairebé 12 es destinaran per fer front als efectes de la crisi del coronavirus

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
17 de març del 2021
Actualitzat a les 11:40h
L'Ajuntament de Sabadell ha tancat 2020 amb 38,5 milions d'euros de superàvit, en un "any pràcticament inhàbil", tal com ha recalcat la quarta tinent d'alcaldessa, Montserrat González, per l'esclat de la pandèmia. Així ho ha manifestat aquest dimecres en la celebració del ple extraordinari, que ha donat llum verda a la modificació dels comptes de 2021, amb els vots favorables de PSC, Podem i Junts per Sabadell (JxS), les abstencions d'ERC i Cs i el posicionament contrari de la Crida per Sabadell

González, que no ha descartat fer més canvis en el futur, ha detallat que aquesta quantia se li ha de restar 4,2 milions d'euros pe afegir als comptes de 2021 i pràcticament 21 "de compromisos i despeses anteriors". Això deixa 13,3 milions d'euros, dels quals 11,8 aniran destinats a pal·liar els efectes de la Covid-19, com ara, la implantació del xec de 20 euros a les families per gastar en el comerç local i els 1,3 per a l'àmbit de serveis socials.

El regidor de Cs, José Luis Fernández, ha qüestionat que hi hagi set milions d'euros menys que en el romanent anterior, a la vegada que ha criticat que es passi d'extraordinària la despesa de neteja i recollida de residus, quan "és ordinària i fa cinc anys que es dona. El primer és un accident, però quan en passen cinc ja no". 

En aquest sentit, la regidora de la Crida, Anna Lara, ha recordat que Smatsa té pendents expedients de diversos anys. També ha criticat que la iniciativa del xec comercial no arribarà a tothom, especialment entre sector vulnerables. La republicana, Èlia Soriano, ha repassat aquestes xifres i és un 16% del total, "curiosament, molt proper al 13% que es destina per a la recollida de residus" i ha dit que la campanya comercial "arriba tard".     

Tensió i retrets des del primer minut 

Malgrat ser una sessió, aparentment breu, hi ha hagut retrets des dels grups de l'oposició, ERC i la Crida, per la gestió econòmica en les primeres intervencions, que també ha acabat tenint la participació de la portaveu de JxS, Lourdes Ciuró, que ho ha definit així: "Ha ratllat la vergonya".     

El líder d'ERC, Gabriel Fernàndez, ha reblat que "és la pitjor execució pressupostària dels últims cinc anys", recordant que només s'ha invertit un 25% i ha rememorat expressions d'anteriors mandataris socialistes contra la gestió quan Juli Fernàndez era alcalde, amb la tercera part dels romanents actuals i amb una execució pressupostària superior al 82%. La portaveu de la Crida, Nani Valero, ha afegit que han tingut "la possibilitat de gestionar d'una altra manera i no ho han fet, això se li diu incapacitat". 

González li ha replicat que s'ha hagut "d'actuar d'urgència", cosa que ha motivat la resposta de Valero: "Urgència eren les pistoles Taser". En relació amb l'administració dels recursos ha recordat al republicà que el 2018 "en van executar 201 milions d'euros" i "en un any de pandèmia", ha recalcat, "se n'han executat 221". Per això ha titllat "d'agosarades" les declaracions de Fernàndez, així com de "mentir", ja que al banc no hi ha 100 milions d'euros sinó 70.