Les feines de restauració dels frescs de l'absis del santuari de la Salut

Des de finals de gener s'estan fent aquestes tasques amb la previsió que estiguin acabades per la festa local

Els treballs als frescos a l'interior del temple
Els treballs als frescos a l'interior del temple | Juanma Peláez
18 de març del 2021
El santuari de la Salut està recuperant les pintures al fresc que té al seu interior, concretament fetes a l'absis del temple, a uns 30 metres d'alçada. Unes obres dels anys 1944 i 1945 que porten la firma del pintor local, Antoni Vila Arrufat, i que ara un grup de cinc persones hi està treballant, amb Aleix Barberà Giner al capdavant com a conservador i restaurador de béns culturals.

Una feina que té el seu origen l'any passat, en un estudi dut a terme pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya del Departament de Cultura que va alertar del perill que suposava si no s'actuava. "La superfície estava blanquinosa i costava de veure" el grau de degradació, explica Barberà.
 

Feines minucioses a gran alçada Foto: Juanma Peláez


"Pensàvem que les pintures estaven perdudes", sosté Barberà, però arran de les proves "el problema era que s'havia envellit el vernís que s'havia fet servir per protegir-les als anys 90". De fet, això, tal com apunta, és perquè la ubicació on es troben els frescos no llueixen prou -una zona fosca- i des de la distància no s'aprecia la seva bellesa. Per això, "estem mirant de posar-hi més llum", assenyala el restaurador.

Així, les tasques que s'estan desenvolupant són de neteja i "'si hi ha alguna pèrdua es retocarà, però bàsicament és feina de neteja". 

Les humitats, fruit dels temporals dels últims temps, i la ubicació del santuari, envoltat de natura i alçat sobre un turó, hagin estat "possiblement" les causes de "l'envelliment prematur" d'aquestes obres d'Arrufat, tal com valora l'especialista.  

Inauguració per l'Aplec de la Salut 

Des de finals de gener, aquest grup de treballadors, alçats a 30 metres d'alçada i fent una operació minuciosa de restauració, està netejant els frescos. La previsió és que la intervenció estigui enllestida a l'abril i es pugui fer la inauguració per l'Aplec de la Salut, previst per celebrar-se el 10 de maig.

"És factible" complir amb aquesta previsió garanteix Barberà i així per la festa local de Sabadell els ciutadans puguin contemplar les obres restaurades d'Antoni Vila Arrufat.