Impulsen un manifest per construir un Museu Tèxtil Llanera al Vapor Pissit

Recorda l'acord, per unanimitat de ple, i la necessitat de posar en valor el passat tèxtil de Sabadell

El Vapor Pissit, a la confluència dels carrers Alemanya i Sol
El Vapor Pissit, a la confluència dels carrers Alemanya i Sol | Albert Hernàndez
NacióSabadell
10 de març del 2021
Actualitzat a les 16:19h
La setmana passada, la Crida per Sabadell i l'Entesa per Sabadell, van avisar que l'Ajuntament estava estudiant posar oficines municipals al Vapor Pissit i reclamava la construcció del Museu Tèxtil Llanera. Ara, des de fa uns dies, circula un proposta perquè l'equipament municipal esdevingui aquest projecte.

Es tracta del manifest ciutadà per un Museu de la Indústria Tèxtil Llanera (MITL), en què s'insta el consistori a “iniciar la definició d'un projecte museístic de ciutat” al Vapor Pissit amb l’exposició de la maquinària, mostraris i vestimenta que es guarden de l'època del tèxtil a la localitat. A més, que “s'hi destintin els recursos necessaris per fer-lo realitat” i ha advertit que “no volem perdre la nostra història ni la nostra identitat sabadellenca”.
 
Tal com ha precisat, la configuració "de l’empremta que la indústria tèxtil ha deixat a la ciutat i a moltes generacions no es pot esvair”. Ha recordat que la voluntat de crear-lo va engegar-se, sense concrecions, a la dècada dels 80 i el 1994 l'administració local va iniciar el procés perquè es construís el MITL i quatre anys més tard, es va aprovar per unanimitat la creació del Museu Tèxtil Llanera i el corresponent projecte museològic. I es va adquirir el Vapor Pissit per ubicar-lo en aquesta nau.
 
“Els valors tecnològics, arquitectònics i històrics que atresora” l’ha convertit en “l’idoni” per ubicar aquest museu. “Sabadell no pot renunciar a preservar el seu patrimoni històric, industrial i cultural” i ha lligat aquest impuls a la “urgent renovació de l’actual Museu d’Història” de la ciutat.

Des del consistori, s'ha indicat que s'està estudiant què fer-ne i ha puntualitzat que al març de 2016, amb el cupaire Maties Serracant com a tinent d'alcalde, es va redactar el projecte d'adequació de la primera planta de la nau principal del Vapor per implantar oficines municipals.