El Consell Comarcal del Vallès Occidental avisa que una quarta onada afectaria la salut mental

És una de les conclusions de l'informe sobre l'impacte de la Covid-19 a la comarca

Els efectes del confinament de fa un any, una de les conclusions del treball
Els efectes del confinament de fa un any, una de les conclusions del treball | Juanma Peláez
10 de març del 2021
Actualitzat a les 16:06h
Gairebé un any després que s’activés l’estat d’alarma i el posterior confinament de la població, amb més de dos mesos tancada a casa, l'Observatori Comarcal del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) ha fet un estudi sobre l'afectació del coronavirus (sota el títol “Impacte de la crisi de la Covid-19 sobre la població del Vallès Occidental”). I entre les conclusions ha avisat que una quarta onada podria afectar la salut mental.
 
El president de l'organisme supramunicipal, Ignasi Giménez, ha recalcat que “no hi ha dades, però és fruit del recull de les opinions de sanitaris” per apuntar aquesta hipòtesi i davant “l'increment” d'atencions en aquest àmbit motivades per la pandèmia. En aquest sentit, ha assenyalat que s'han “agreujat” les patologies que patien persones amb problemes mentals o addiccions i ha recordat que al Vallès Occidental hi ha unes 21.000 persones grans que viuen soles, que també els ha afectat a la seva salut emocional viure el confinament sense ningú.

Per això, ha posat èmfasi en "reforçar" aquesta atenció "en els propers anys i posar-hi recursos". Ha indicat especialment "persones grans i infants i joves, que potser són els mes invisibilitzats". De fet, sobre aquests últims, el president del CCVOC ha dit que "ja es comença a notar amb comportaments i pautes d'alimentació i addiccions, relatives al joc i a les pantalles". 
 
Giménez ha afegit "aquesta problemàtica social" de l'estudi altres perfils "amb vulnerabilitat" com les persones migrades en situació irregular, les cuidadores de persones grans, les dones que pateixen violència de gènere i mares monoparentals. Sobre aquestes ha precisat que fins al setembre de 2020 hi ha hagut 1.480 denúncies, un 7,6% més que el 2019, i les trucades a la línia contra la violència masclista s'han multiplica per dos. 

 
Impacte a l'ocupació   

També ha posat números de la incidència de la Covid en el teixit empresarial i ha remarcat "l'especial afectació" al Vallès Occidental. "Han desaparegut unes 2.000 companyies" i l'esclat del virus s'ha traduït també en pèrdues de 9.800 llocs de treball. Per tot plegat ha qualificat de "gran impacte" i precisament, "quan ens estàvem recuperant de l'anterior crisi", ha lamentat. 

Autocrítica 

Giménez ha fet una mirada enrere i ha admès que "cal fer autocrítica" i en aquest sentit, ha assegurat que "potser vam ser agosarats en tancar alguns dels serveis bàsics i essencials" i ha afegit, "potser no vam ser el prou accessibles com hauríem d'haver estat", ha manifestat. A la vegada, que ha agraït i destacat, la feina d'entitats del tercer sector, en moments que els Serveis Socials no han pogut donar resposta. 

El president de l'organisme supramunicipal ha garantit que es treballarà per tirar endavant i que l'afectació, tal com és el territori, "será diferent" a cada municipi. L'informe ha buscat identificar els col·lectius o perfils en situació de risc, a partir de 118 indicadors, i amb dades oficials. Tot i així, Giménez ha advertit que "encara l'estem vivint i serà amb el temps quan es podrà dimensionar, sobretot l'efecte social". 
 

Impacte Crisi Covid-19 by naciodigital on Scribd