Unes 1.500 persones surten als carrers per reivindicar el paper de les dones i les «desigualtats» que pateixen

Record per a Helena Jubany i la "injustícia" de l'arxivament definitiu del cas

Unes noies a la capçalera de la manifestació
Unes noies a la capçalera de la manifestació | Albert Hernàndez
08 de març del 2021
Actualitzat a les 21:11h
El Dia de la Dona ha acabat a Sabadell, a poques hores que s'activi l'estat d'alarma, amb una gran resposta als carrers, tenint en compte el context de pandèmia actual. Unes 1.500 persones s'han aplegat rere la pancarta: "Les dones som i serem a primera línia. Defensem les treballadores. Defensem la vida". Una mobilització per reivindicar el seu paper a la societat i les "desigualtats" que pateixen. 

Una comitiva que ha arrencat a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) Can Feu-Gràcia, on s'ha llegit, per una banda, un manifest de record dels tres anys del tall de FGC a Sant Cugat i pel qual hi ha set noies investigades, amb penes de presó. Unes peticions "per ocupar espai públic i a on es produeixen el 17,1% de les agressions fora de l'àmbit familiar, el transportar públic", ha reblat. 

Per altra banda, la "dificultat" de les dones, més encara en l'actualitat, i la importància que tenen per "sostenir" les llars i els llocs de feina, a la vegada que ha denunciat que el 2020 van cobrar "un 23% menys de salari que els homes" i que s'hagin imposat els contractes parcials, cosa que afecta "a les pensions". 
 

L'escenificació feta a les portes dels jutjats Foto: Albert Hernàndez


La manifestació s'ha desplaçat fins als jutjats, tallant la Rambla Ibèria, enfilant per la Ronda Ponent i enllaçar amb l'Eix Macià. Crits constants i proclames com ara, "visca, visca, visca, la lluita feminista", "cuinar, cuinar, també és treballar", "ràbia, ràbia" i "contra el patriarcat, acció directa". 

La protesta ha arribat fins als jutjats de Sabadell, on s'ha exigit "la municipalització dels Serveis d’Atenció Domiciliària", així com "un sistema sanitari 100% públic" i la millora a l'atenció primària. Unes paraules fetes davant un escenari de crim, el qual ha volgut representar els assassinats i assetjaments que pateixen les dones. 
 

La mobilització per la Rambla Ibèria Foto: Albert Hernàndez


Record per a Helena Jubany 

També a les portes de les dependències judicials hi ha hagut record per a Helena jubany, precisament el dia que s'ha conegut l'arxivament definitiu de la causa. "Una perplexitat absoluta", ha exclamat en la lectura del text i ha carregat contra la justícia "per negar la possibilitat d'investigar", afegint "sense tenir en compte l'expedient actual". 

Per això, s'ha instat que es "parli" i no hi hagi "un silenci corrupte" per portar al banc dels acusats el o els responsables de l'assassinat de l'Helena, "perquè saber la veritat és un dret". 
 Jornada reivindicativa 

Una manifestació que ha posat la cirereta d'una jornada clarament reivindicativa i tenyida de lila. Al matí, una trentena de noies han evidenciat el malestar davant les oficines de Treball de la Generalitat, al carrer de la República, i posteriorment s'han dirigit a l'Hospital Parc Taulí. 

Molt a prop de Sabadell, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), s'han tallat els accessos del campus per aturar l'activitat acadèmica i sumar-se, posteriorment, a la convocatòria de Barcelona.