Dues exposicions dedicades a Fidela Renom i Dolors Miralles

S'inauguren en el marc del Dia de les Dones i romandrà fins al 25 d'abril

Una fotografia que es podrà veure a la mostra
Una fotografia que es podrà veure a la mostra | Ajuntament de Sabadell
NacióSabadell
06 de març del 2021
Aquest dilluns se celebra el Dia Internacional de les Dones i en el marc d'aquesta jornada, el Museu d'Història de Sabadell (MHS) ha inaugurat dues exposicions de dues dones que "van deixar una forta petjada i llegat" a la ciutat: Fidela Renom i Dolors Miralles. La primera regidora i pedagoga, respectivament. 

La mostra de Renom, que duu per títol “Pioneres del municipalisme feminista (1934-1939). Fidela Renom i Soler, la primera regidora de Sabadell (1934-1936)”, s'ha fet en col·laboració amb la Fundació Josep Irla. Va ser la primera regidora escollida democràticament a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934.

Va promoure les guarderies laiques per a fills d’obreres, el cos d’infermeres laiques i la modernització de la Clínica de Puericultura i Maternologia. Un cop acabada la Guerra Civil Espanyola va haver de marxar a l’exili a França i quan va retornar a Sabadell, al cap d’uns anys, va reprendre la seva lluita pels drets civils centrant-se en un seguit de reivindicacions per a la millora de les condicions de vida de la gent gran.

L'exposició de Miralles porta per títol “Dolors Miralles Valls (1889-1981). Una dona amb empenta”. Va ser la primera mecanògrafa-estenògrafa titulada de Sabadell i el 1919 va obrir l’Acadèmia de Mecanografia, primera d’aquesta disciplina al municipi, el mateix any que va publicar un Compendi de mecanografia. La seva tasca va obrir un món de formació i progrés professional a les dones sabadellenques i a les de tot el país.