L'oposició carrega contra el PAM per manca de «rigor» i recollir actuacions ordinàries

El govern municipal defensa el document i que no es tracta "d'un brindis al sol"

Imatge d'arxiu d'una celebració presencial del ple
Imatge d'arxiu d'una celebració presencial del ple | Juanma Peláez
02 de març del 2021
Actualitzat a les 18:18h
El Pla de Mandat Municipal (PAM) del govern, que consta de 920 accions per dur a terme en els dos propers anys, ha obert la sessió del ple ordinari de març per únicament presentar-lo. Així que des de bon inici s'ha escenificat la divisió. ERC, la Crida per Sabadell i sobretot Cs han recriminat que hi hagi actuacions ordinàries i poc "rigor"; també des de Junts per Sabadell (JxS), que ha lamentat no s'hagi fixat el debat de ciutat després de dos anys. 

L'oposició ha carregat contra el govern municipal, amb més vehemència ho ha fet el portaveu de la formació taronja, Adrián Hernández, que ha recordat que el PAM ha estat possible per una iniciativa del seu partit. "No era la voluntat del PSC i sembla que l'esperit s'ha acabat recollint", ha dit i ha afegit, "coses ja fetes". També ha apuntat que "no hi hagi un calendari".

Hernández ha criticat que "no es menciona ni la Ronda Vallès ni la Ronda Nord" que al seu parer "és fonamental per a la transformació de la Gran Via". A la vegada que ha tirat d'ironia sobre la "modificació" d'una ordenança de civisme, "si la tinguéssim, però què modificarem?". El líder dels republicans, Gabriel Fernández, ha assenyalat que hi ha "una petita part" del govern municipal i la resta, entre d'altres, de l'herència del mandat anterior i d'actuacions ordinàries. 

La portaveu de la Crida, Nani Valero, hi ha posat dades: "Un 55% del pla resulta que són iniciatives ordinàries. Un 3% depenen d'altres institucions i un 18% d'herències del mandat anterior". Tot plegat, ha finalitzat, fa que una mica més "del 15%" tingui la signatura de l'equip municipal. Valero ha lamentat els errors "garrafals" del document com ara, "un pla d'habitatge de 2014", "una caserna de la Policia" i "redactar Pla Director d'horts urbans, que ja està fet i ha estat premiat". 

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha replicat als grups de l'oposició, afirmant que l'administració local "no es basa en plans i aquest govern no es passa el dia planificant sinó actuant i planificant, també". Ha qüestionat els números de Valero, "perquè a la premsa n'he llegit uns altres" i ha dubtat "de l'objectivitat" de les dades. La segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell, ha defensat que el PAM "és el rumb del govern municipal i no un brindis al sol". A la vegada que han recordat que servirà per fiscalitzar la tasca quan acabin aquests dos anys. 

Debat de ciutat?

La portaveu de JxS, Lourdes Ciuró, ha lamentat que no s'hagi convocat el debat de política anual, una proposta de la seva força i que "fa dos anys està pendent". Ha manifestat comprensió que no s'organitzés el primer any per la pandèmia, "però enguany no tenim excusa" i ha suggerit el primer trimestre. Serviria per "diferenciar el que són desitjos i acaba sent la realitat", ha reblat.