Sabadell recorrerà als fons europeus per rehabilitar el castell de Can Feu en un centre de formació mediambiental

Un projecte que s'elevaria entre els vuit i deu milions d'euros

L'amfiteatre al jardí del castell de Can Feu
L'amfiteatre al jardí del castell de Can Feu | Ajuntament de Sabadell
01 de març del 2021
Actualitzat a les 20:54h
L'Ajuntament de Sabadell ha proposat una rehabilitació integral del castell de Can Feu perquè sigui un centre de formació en activitats mediambientals i anirà als fons europeus Next Generation, pensats per construir i reconstruir els països del vell continent en un estadi postpandèmia amb projectes encaminats cap la sostenibilitat, l'ocupació i la competitivitat, entre d'altres, a llarg termini.

Una idea que l'alcaldessa, Marta Farrés, ha xifrat ens uns vuit milions d'euros, encara que no ha descartat que s'acabin elevant fins als deu. "Molt costós", ha admès i que ha de traduir-se en formacions com en horticultura i jardineria, interpretació i educació ambiental, agricultura ecològica, repoblacions forestals i tractaments silvícoles, activitats auxiliars de vivers, floricultura sostenible, recuperació espais naturals i activitats lúdiques i guiatge a la natura.
 

L'aspecte exterior de l'esborrany del castell Foto: Ajuntament de Sabadell


Unes especialitats que anirien a l'interior del recinte, on s'hi instal·larien les aules i laboratoris, així com a la zona de les cavalleries. A la zona exterior, s'hi faria un hivernacle, "amb productes de proximitat" i que poguessin anar al Rebost Solidari i a l'Escola d'Hostaleria. "Seria obrir-nos a un nou sector d'empreses, el de l'economia verda, que ara no està tan desenvolupat a la ciutat", ha dit Farrés. 

Reforestar boscos: Can Feu i Can Deu

El projecte contempla recuperar bona part de la massa foresta del bosc de Can Feu, així com el de Can Deu, a través de pràctiques dels futurs alumnes. A la vegada, que es fa un foment de la producció agrària i també podria quedar lligat al Parc Agrari, tal com ha assenyalat l'alcaldessa. 
 
D'altra banda, en la resta d'espais del castell, en planta baixa, hi hauria recepció, administració, arxiu i sala d’actes i d’exposicions, que podrien ser portes obertes. En total, l’actuació afectaria els aproximadament 4.000 metres quadrats que ocupa el castell, els 2.000 de cavalleries i els 10.000 dels espais exteriors.

La proposta, tal com ha puntualitzat Farrés, és això, "i no és un projecte tancat". Entre març i abril es traslladarà a les entitats i ciutadania, "començant per l'Associació Cultural de Can Feu" aquest mateix dilluns.

Aquest és un dels vuit projectes que presentarà el consistori als fons europeus "per repensar" la ciutat i "donar resposta a la pregunta: "com s'imagina Sabadell d'aquí a 20 anys?"". Sigui com sigui, Farrés ha avançat que el 2022 s'hauran de destinar uns altres 250.000 euros per a tasques de manteniment, la mateixa xifra que enguany, per evitar que avanci la degradació d'aquest patrimoni.