VÍDEO Així ha estat la representació «Tosca» de Puccini al Teatre La Faràndula

És la primera producció operística de la Fundació Òpera a Catalunya

Enrique Ferrer (Mario Cavaradossi) i Carmen Solís (Flora Tosca) durant la representació
Enrique Ferrer (Mario Cavaradossi) i Carmen Solís (Flora Tosca) durant la representació | ACN
NacióSabadell
25 de febrer del 2021

La Fundació Òpera Catalunya (FOC) ha estrenat aquest dimecres al Teatre La Faràndula de Sabadell "Tosca", l'opera de Giancomo Puccini basada en el drama teatral homònim de Victorien Sardou. 'És una opera d'estàtica realista ambientada en la Roma obscura de principis del segle XIX, en plena invasió de Napoleó a Itàlia, on vol introduir els ideals de la Revolució Francesa.
 

Enrique Ferrer (Mario Cavaradossi) i Carmen Solís (Flora Tosca) durant la representació Foto: ACN


La situació política del moment conjuga amb les "emocions extremes" que marquen la vida dels personatges. Enganys, desitjos i traïcions ajuden a descriure de manera cruel les il·lusions dels protagonistes, destrossades per la realitat en un final tràgic. "És una òpera molt fosca, però a la vegada emocionant i atractiva", assegura el seu director, Sergi Roca.

El conflicte a la Itàlia del segle XIX es trasllada a l'obra a través dels personatges de Cesare Angelotti, un republicà fugit de la presó, i Mario Cavaradossi, un pintor que acull Angelotti a l'església on està desenvolupant la seva obra. Alejandro Baliñas, un jove sorgit de la pedrera de l'Escola Òpera de Sabadell, i el tenor Enrique Ferrer donen vida a aquests personatges.

El baríton Luís Cansino interpreta el paper d'Scarpia, el cap de la policia que empresona i tortura Cavaradossi per descobrir el parador d'Angelotti. En mig del conflicte apareix Flora Tosca, l'amant de Cavaradossi que intercedeix per intentar, sense èxit, salvar el seu estimat de l'execució i que acabarà, desesperada, suïcidant-se.

"Hi ha l'amor de la Tosca i el Cavaradossi, la gelosia de la Tosca, les ideals revolucionaris de Cavaradossi, la lascívia d'Scarpia, la corrupció de l'església, la violència, l'odi i la mort per triplicat", explica el director. Aquesta amalgama de sentiments és, segons Roca, el tret distintiu d'una obra que porta l'espectador "d'un lloc a l'altre".

El paper protagonista de Flora Tosca se'l reparteixen les soprano Carmen Solís i Maribel Ortega, que s'alternaran en les diferents funcions que hi ha programades fins a finals de març. Solís, la soprano de l'estrena a Sabadell, destaca "la força i la valentia" d'un personatge que a principis del segle XIX és exemple de "l'empoderament femení".

"Ha patit que a l'amor de la seva vida el persegueixin per qüestions polítiques i arriba a assassinar el tirà que l'empresonava i a prendre la dràstica decisió de suïcidar-se quan veu que no l'ha pogut salvar", detalla la Soprano, que destaca la dificultat del personatge tant des del punt de vista vocal com interpretatiu.

11 funcions per vuit localitats

"Tosca" és una producció d'Òpera Catalunya, acompanyada de l'Orquestra Simfònica del Vallès i del Cor dels Amics de l'Òpera de Sabadell, i la direcció artística de la producció i el projecte de Mirna Lacambra. A més de Sergi Roca, la direcció la completen Daniel Gil de Tejada com a director del cor, Carles Ortix com a director d'escena i Jordi Galobart com a escenògraf.

Després de l'estrena a Sabadell serà al mes de març al Teatre Kursal de Manresa, al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès, al Teatre-Auditori de Granollers, al Teatre Fortuny de Reus, a l'Atrium de Viladecans, al Palau de la Música de Barcelona, al Teatre Municipal de Girona i a La Llotja de Lleida.