El jutge també ignora la Fiscalia i manté el tercer grau a Cuixart

El jutjat de vigilància descarta suspendre el règim de semillibertat mentre resol el fons del recurs presentat pel ministeri fiscal

 Els presos a la sortida de Lledoners
Els presos a la sortida de Lledoners | Josep M Montaner
24 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:36h
El Jutjat de Vigilància Penitenciària ha decidit mantenir el tercer grau dels presos polítics de Lledoners mentre resol el fons del recurs de la Fiscalia, segons han confirmat diverses fonts. En aquest sentit, el jutge -diferent del que va decidir sobre la qüestió a l'estiu- ha ignorat la petició del ministeri fiscal, que demanava la suspensió del règim de semillibertat que els dirigents independentistes van obtenir al principi de la campanya electoral. D'aquesta manera, el jutjat pren la mateixa decisió que en els casos de Carme Forcadell i Dolors Bassa. La resolució per al cas de Joaquim Forn es farà pública en els propers dies.

En sis interlocutòries idèntiques, el jutge nega que es pugui aplicar la disposició addicional cinquena de la llei orgànica del Poder Judicial tal com demana la Fiscalia per suspendre cautelarment el tercer grau dels presos independentistes. El jutge recorda que el Suprem no s’ha pronunciat sobre com s’ha d’interpretar la literalitat de la llei, que només preveu la suspensió cautelar després d’un recurs d’apel·lació a una decisió judicial, no pas després del recurs d’alçada contra una decisió administrativa, com és aquest cas. Per això, tant la defensa com el magistrat consideren que cal aplicar la literalitat de la llei, que no preveu la suspensió cautelar fins a partir de la primera decisió judicial sobre el fons.

El jutge s'ha pronunciat després del recurs presentat dilluns passat, just un dia després de les eleccions, pel ministeri públic, i l'endemà que un altre Jutjat decidís mantenir el tercer grau de Bassa i Forcadell. La Fiscalia va oposar-se al tercer grau dels presos polítics amb l'argument que era prematur i va exigir-ne el reingrés a la presó de manera immediata. El jutge ha rebutjat aquesta petició. Així, tots els presos independentistes continuaran en règim de semillibertat i havent d'anar a la presó només per dormir-hi de dilluns a dijous.

Ahir, el Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 va ignorar la Fiscalia i va acordar mantenir el tercer grau de Bassa i Forcadell a l'espera de resoldre sobre el fons del recurs presentat pel ministeri fiscal. En la resolució, el jutge tomba els arguments del fiscal i deixa clar que no és el moment de deixar en suspens el tercer grau. 

El jutge argumenta que la disposició addicional cinquena de la llei orgànica del Poder Judicial no es pot aplicar en l'actual moment processal, perquè s'ha d'aplicar quan s'interposa un recurs d'apel·lació contra una resolució definitiva en matèria de grau. En aquest moment, no hi ha una resolució definitiva sobre aquesta qüestió. El jutge també critica la "interpretació extensiva" que fa la Fiscalia per aplicar la normativa del recurs d'apel·lació en aquest moment processal i recorda que la suspensió del tercer grau "podria afectar a una restricció de drets" de les dues preses.

Un tercer grau en plena campanya

El 14 de gener Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras van proposar un nou tercer grau els presos. Van argumentar, entre d'altres qüestions, que havien passat sis mesos des de l'última modificació, i que en aquest temps l'evolució dels interns havia estat positiva i tots ells estaven a punt de complir una quarta part de la pena imposada del Suprem. Dues setmanes després, la Generalitat va ratificar la proposta de les presons i va concedir el tercer grau als líders de l'1-O, just el primer dia de campanya. Aquella mateixa tarda, alguns d'ells ja van participar en actes amb els seus respectius partits. 

Els presos ja han complert una quarta part de la condemna i això vol dir que poden accedir a permisos penitenciaris, en cas de trobar-se en règim de segon grau. En tenen 36 l'any i la Fiscalia hi té poc a dir. El jutjat sempre els ha acceptat. Més enllà dels permisos ordinaris, la victòria solvent de l'independentisme a les eleccions redobla l'aposta per l'amnistia, amb 74 diputats favorables i els 8 dels comuns, que no hi estan del tot en contra. El PSOE, de moment, no en vol sentir a parlar i es decanta més per l'opció dels indults (ajornada per motius electoralistes, com denunciava Jéssica Albiach en campanya) o la reforma de la sedició, sense calendaris.