Suspesa la compareixença de la peça 1 per impossibilitat de disposar d'una sala que garanteixi les mesures sanitàries

Hi ha 22 d'investigats amb l'exregidor popular Jordi Soriano al centre de les acusacions per suposats suborn i blanqueig de capitals

Soriano durant la seva etapa de regidor
Soriano durant la seva etapa de regidor | Juanma Peláez
12 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:13h
La jutgessa que instrueix el cas Mercuri, Alejandra Llido, ha decidit suspendre el judici de la peça 1, que investiga el presumpte cobrament de comissions a canvi d'adjudicació d'obra pública, per la impossibilitat de disposar d'una sala als jutjats de Sabadell que garanteixi les mesures sanitàries. 

La magistrada ha assenyalat que no hi ha espais "amb dimensions suficients" per donar cabuda a la "multitud" de les parts convocades i que s'establirà una nova data quan es trobi, sempre que compleixi "amb totes les garanties tant sanitàries com processals". 

Cal recordar que per aquesta vista oral hi havia citats 22 persones, entre els quals l'exregidor del PP, Jordi Soriano, com a principal responsable beneficiari. La jutgessa va fixar aquesta data el passat 28 de gener, un cop es va tancar la instrucció. 

Soriano, a la diana 

En l'auto de la peça 1, la magistrada assenyala que hi ha "indicis racionals" d'haver-se comés els delictes de suposats suborn i blanqueig de capitals, apuntant cap a Soriano en totes ells: en la prórroga i modificació del contracte que regulava els serveis funeraris de Sabadell, en les obres d'ampliació i remodelació del cementiri municipal, la intermediació per adjudicar unes obres a la finca agricola de Can Ustrell i el mateix amb uns treballs a Fira Sabadell i al Centre Cívic de Can Llong i una finca a Palau-solità i Plegamans.

A més de Soriano, també figuren com a investigades la seva dona, Ana María Corbella, i la seva filla, Helena Soriano, per presumptament blanqueig de capitals en l'adjudicació del contracte funerari a Torra, en el qual l'exregidor va exercir "simultàniament activitats de caràcter públic i privat". Dues societats van "simular" assessorament a Torra, quan aquesta estava pendent de la pròrroga amb l'Ajuntament -juliol 2007-, i a canvi va fer pagaments a un compte corrent del qual era titular Soriano i la seva dona. 

Curiosament, aquestes dues empreses, una n'era titular l'exassessora del PP al consistori, Maria Soledad Roig, i de l'altra, la filla de Soriano. El desembre de 2008, "amb la finalitat d'encobrir els presumptes cobraments il·lícits", les dues societats van signar un contracte, per valor de 39.986 euros que va cobrar i signar el popular "sense tenir càrrec ni participació" a la companyia. Segons la jutge, van disfressar l'activitat per aconseguir donar-li aparença legal.  

180.000 euros i dinars

En l'escrit, també sosté l'ingrés de 180.000 euros per intercedir en l'adjudicació de les obres de remodelació i ampliació del cementiri, a més de "dinars i dispendis extraordinaris" i retribucions mensuals d'uns 2.500 euros. En aquest cas, Soriano hauria facilitat perquè s'adjudiquessin a Constresnius i se li imputa un presumpte "tracte de favor" i, per tant, tràfic d'influències. 

Tal com detalla la magistada, els empresaris de Torra SA i Constresnius "van orquestrar una operativa a través d'empreses pantalles" que buscava "dificultar l'evidència d'irregularitats previstes". 

El tancament d'aquesta primera peça de la macrocausa i la cita de l'obertura de judici suposava el final d'una instrucció que s'ha allargat més de deu anys. I ara, pel que sembla, continuarà fent-ho una mica més.