Gairebé un 20% dels cridats a ser en una mesa a la Junta Electoral de Sabadell presenten al·legacions

Més d'un miler, quan en d'altres cites electorals està al voltant de les 800

Unes votacions en una col·legi de Sabadell
Unes votacions en una col·legi de Sabadell | Juanma Peláez
05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:02h
A nou dies per celebrar-se les eleccions catalanes, la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Sabadell ha rebut, amb data de fins el passat 2 de febrer, 1.012 al·legacions per no ser en una mesa electoral. D'aquesta manera, el 19,3% de les 5.229 persones cridades a integrar-ne una han presentat una justificació. 

La JEZ de Sabadell aplega una dotzena de municipis del Vallès Occidental sud, sud-est i els que són limítrofs amb la capital vallesana com Sentmenat, Castellar, Sant Quirze, Barberà, Badia, Santa Perpètua de Mogoda i Polinyà. En total, hi ha previst instal·lar 581 meses electorals, sent Sabadell la localitat que més en concentra, pràcticament la meitat: 246. 

En l'àmbit català, entre les juntes electorals han rebut en total 20.579 excuses, amb dades fins aquest dijous. La majoria han argumentat que no volen assistir-hi per por a contagiar-se de Covid o fer-ho els seus familiars. 

L'òrgan, a preguntes de NacióSabadell, ha admès que no esperava "un volum tan alt", encara que "donada la situació sanitària, era previsible", però remarcant que ha superat totes les previsions. Aquest més de miler d'excuses, tal com ha detallat des de la JEZ, eren molt superiors a d'altres comicis, al voltant de les 800. 

La por al contagi de la Covid-19 ha estat la justificació per negar-se a participar de la jornada electoral, però "en general, els arguments són els de sempre". Segons ha precisat, la particularitat d'aquesta cita és que "moltes persones que podien excusar-se, com ara per motius d'edat, embaràs i salut, no ho feien. I ara, sí ho fan".

La llei del règim electoral fixa les raons que es consideren vàlides per defugir la participació en una mesa electoral, bé com a president o com a vocal. Si la Junta Electoral no les accepta, el ciutadà que ha rebut la citació no es presenta, les sancions van des de la multa fins a una pena d'entre tres mesos i un any de presó.