Els diagnòstics de càncer es redueixen un 25% el 2020 a l'Hospital Taulí

Es van detectar 1.350, quan el 2019 van ser 1.805

Llits a l'Hospital Taulí
Llits a l'Hospital Taulí | Hospital Parc Taulí
NacióSabadell
04 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:35h
Els nous diagnòstics de càncer es van reduir un 25% el 2020 a l'Hospital Parc Taulí. Al llarg de l'any passat es van notificar 1.350, quan el 2019 havien estat 1.805. Es tracta d'un important descens d'aquestes xifres, tal com ha destacat el centre hospitalari.

Tot i així, s'espera una crescuda un cop passi la pandèmia, segons ha pronosticat el director del Servei d’Oncologia Mèdica, Miquel Àngel Seguí. Per això, ha posat en valor la iniciativa impulsada des del Taulí per fer sessions de quimioteràpia a domicili, que entrarà en funcionament el proper mes de març.

"S’ampliarà la capacitat del servei per poder donar resposta a l’increment", ha recalcat Seguí i ha continuat, “hem d’activar tots els circuits que estiguin a les nostres mans per afavorir el diagnòstic ràpid i donar la millor resposta a tots aquells pacients que han estat deixant de venir a l’hospital aquests darrers mesos, davant la sensació que no podien accedir al sistema sanitari”.

Un 12% a Catalunya

El 2020 es van diagnosticar a Catalunya un 12% menys de casos de càncer respecte al 2019, ha indicat el cap del Servei d'Oncologia Mèdica de Vall d'Hebron i director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), el doctor Josep Tabernero, que ha advertit que la reducció respecte a altres anys es podria allargar el 2021 depenent de la situació de la Covid-19 i el seu impacte en el sistema sanitari: "Els casos que no es van detectar el 2020 sortiran aquest any. Potser una mica més avançats i si podem treballar. Si no es pot, perquè el sistema es torna a col·lapsar, ens tornarem a trobar en la mateixa situació".

Ha afirmat que també ha passat amb d'altres malalties, com les psiquiàtriques, i així ho han alertat professionals sanitaris en una carta conjunta davant de la tercera onada. "No és que les patologies hagin desaparegut, sinó que no s'estan diagnosticant", ha alertat Tabernero, que ha afegit que aquest infradiagnòstic també s'està produïnt en altres països.