«Volem crear referents en l'educació sexual, que la gent pugui emmirallar-se en els curtmetratges»

Nadia Gumà i Iván Albacete han creat el Sex Education Film Festival, un festival de cinema d'educació sexual que tindrà lloc el 22 i 23 de febrer al Cinema Catalunya de Terrassa

Iván Albacete i Nadia Gumà, impulsors del Sex Education Film Festival de Terrassa.
Iván Albacete i Nadia Gumà, impulsors del Sex Education Film Festival de Terrassa. | Roger Navarro
Martí Palau
06 de febrer del 2021
L’Iván Albacete i la Nadia Gumà són els impulsors de la primera edició del Sex Education Film Festival, un festival que pretén entrellaçar cinema, sexualitat i educació. L’Iván és professor a una escola de Vacarisses i la Nadia Gumà és la directora d’una botiga eròtica digital, Naturlove. Els dos van pensar que seria una bona idea muntar un festival d’aquest tipus a Terrassa i els dies 22 i 23 de febrer aquesta idea es farà realitat al Cinema Catalunya de la capital vallesana. 
 


- Com va sorgir la idea de crear aquest festival? Per què aquest nom?

- Nadia Gumà: Soc directora d’una botiga eròtica i interacciono molt amb els clients. M’agrada parlar amb ells i saber les seves inquietuds i vaig detectar que crear un esdeveniment d’aquest tipus podria ser interessant. Això, sumat al fet que l’Iván tenia experiència prèvia en la creació d’un festival de cinema a l’escola de Vacarisses -el Green Planet Barcelona-, ens va animar a tirar-ho endavant. A més, hem copsat una necessitat social, que és la falta d’educació sexual en tots els àmbits i aquest festival pot ser una manera de contribuir-hi.
 
- Iván Albacete: Pel que fa al nom és ben senzill: sexe, educació i cinema, amb la internacionalitat que li dona l’anglès. També té influència de la famosa sèrie Sex Education, que vam pensar que si ho relacionàvem tindria bona tirada.
 
"Hem copsat una necessitat social, que és la falta d’educació sexual en tots els àmbits i aquest festival pot ser una manera de contribuir-hi"

- Aquest festival s’emmiralla amb algun altre? És pioner al país?

- I.A: S’han fet altres festivals similars, però nosaltres hem agafat com a referència sobretot La Mostra Fire!que és una mostra internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona. De fet, dos dels cinc membres del jurat que tindrem són representants de La Mostra.
 
- Creuen que tindrà bona acollida?

- N.G: Tenim unes sensacions molt positives, estem rebent contínuament trucades, mails...hi ha gent molt interessada en aquest festival i això ens motiva molt. 

- I.A: A més, des de la Societat Municipal de Comunicació de Terrassa ens estan tractant molt bé i estan molt implicats perquè tot surti genial. 
 
- Quins criteris han fet servir per escollir els curtmetratges que participaran en el concurs?

- I.A: La Nadia i jo vam mirar-nos els 180 curtmetratges que vam rebre i vam fer una mena de rúbrica, en la que vam tenir en compte creativitat, atractiu visual, estructura, educació i interès. I a partir d’aquí vam escollir els 12 curts participants en la categoria de teens i els 17 a la categoria d’adults. 
 
- Quin curt és el que els ha sorprès més?

- I.A: El primer curtmetratge que vam rebre va ser curiós: quatre homes despullats en una sauna parlant de temes banals (futbol, política, societat...) fins que un d’ells explica que ja fa anys que no “té trempera”. A partir d’aquí, els homes comencen a parlar del tema i a arribar a conclusions d’una manera divertida però a la vegada educativa. Finalment no vam escollir aquest curt, que portava per títol The Sauna, però me’n recordo i m’ha quedat gravat perquè va ser el primer i era entretingut.
 

Iván Albacete i Nadia Gumà, impulsors del Sex Education Film Festival de Terrassa. Foto: Roger Navarro


- Com s'escolliran els guanyadors?

- N.G: El criteri que farà servir el jurat és exactament el mateix que hem fet servir nosaltres per decidir quins curts passaven el tall: creativitat, atractiu visual, estructura, vessant educativa i interès.
 
- Com i quan es notificaran els guanyadors? Tindran algun premi?

- N.G: Hi haurà quatre guanyadors, dos per cada categoria. Un guanyador de cada categoria l’escollirà el jurat i els altres dos el públic assistent al Cinema Catalunya. Els curts seleccionats pel jurat obtindran un premi de 300 euros i els escollits pel públic 200 euros.

- Com es tracta el col·lectiu LGTBIQ+ al festival?

- I.A: Podríem afirmar que la meitat dels curts del festival són de temàtica LGTBIQ+, per tant el col·lectiu està íntimament lligat amb el Sex Education Film Festival. S’ha avançat molt, però ser homosexual encara no està del tot normalitzat en la nostra societat. Per tant, tenim molta feina per fer i aquest esdeveniment és un pas més cap endavant.

"S’ha avançat molt, però ser homosexual encara no està del tot normalitzat en la nostra societat"

- A la presentació del festival van comentar que volien fer tallers i activitats 
educatives per la ciutat. De què es tracta exactament?

- N.G: Totes aquelles escoles que estiguin interessades en xerrades i tallers relacionats amb el festival ens poden contactar, però també associacions, entitats, persones... Estem oberts a qualsevol mena de proposta. Ja tenim algun projecte en marxa amb el Casal Lambda, per exemple. 
 
- Com s’aconsegueix entrellaçar sexualitat, educació i cinema?

- N.G: El cinema és un mitjà que mou masses i un altaveu important pel qual nosaltres pretenem aconseguir arribar a la ciutadania. La sexualitat i l’educació són conceptes que sempre van de la mà -o hi haurien d'anar-, per tant ja de per si van enllaçats.
 
- I.A: El que volem també és crear referents, són curtmetratges que mostren problemes de sexualitat que són causats per la societat. Per tant, pretenem que la gent s’hi pugui sentir identificada i fer-se costat o aprendre de les situacions dels altres. 
 
"L’escola està clar que juga un paper important en l’educació dels nens i adolescents, però la funció clau la juguen les famílies"

- Fa falta més educació sexual a la societat? 

- N.G: L’escola està clar que juga un paper important en l’educació dels nens i adolescents, però la funció clau la juguen les famílies. Tanmateix, no volem definir cap espai concret en el qual hi hagi una manca d’educació sexual, sinó que és generalitzat en tots els àmbits. Amb el festival volem fer palès aquest problema a través dels curtmetratges i de les experiències i situacions que s’hi narren.