La JEZ no esperava «un volum tan alt» d'al·legacions per obviar estar en una mesa electoral

L'òrgan assegura que persones que abans no declinaven participar ara sí ho fan

Sobres de participació a unes eleccions
Sobres de participació a unes eleccions | Adrià Costa
Albert Hernàndez / Sergi Baixas
03 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:20h
Quan falta poc més d'una setmana per celebrar-se les eleccions catalanes, i amb data confirmada definitivament el 14 de febrer, s'han disparat les presentacions d'al·legacions per evitar estar en una mesa electoral. A Sabadell, fins aquest dimarts, se n'han notificat 1.012 a la Junta Electoral de Zona (JEZ). 

Aquest òrgan, a preguntes de NacióSabadell, ha admès no esperava "un volum tan alt", encara que "donada la situació sanitària, era previsible", però remarcant que ha superat totes les previsions. De fet, aquest més de miler d'excuses, tal com han detallat des de la JEZ, són molt superiors a d'altres comicis, que estan al voltant de les 800. 

En aquesta línia, i com a mostra del moment actual, és que han arribat a rebre, per via correu electrònic -també es pot fer servir per eximir la presència-, "més d'un centenar en un dia". Ha indicat que aquesta sobrecàrrega ha suposat "triplicar" la feina habitual als jutjats i ha motivat una "saturació del personal". La JEZ ha descrit que la tònica general dels ciutadans és de "preocupació". 

La por al contagi de la Covid-19 és la justificació per negar-se a participar de la jornada electoral, però "en general, els arguments són els de sempre". Segons ha precisat la JEZ, la particularitat d'aquesta cita és que "moltes persones que podien excusar-se, com ara per motius d'edat, embaràs i salut, no ho feien. I ara, sí ho fan".

La llei del règim electoral fixa les raons que es consideren vàlides per defugir la participació en una mesa electoral, bé com a president o com a vocal. Si la Junta Electoral no les accepta, el ciutadà que ha rebut la citació no es presenta, les sancions van des de la multa fins a una pena d'entre tres mesos i un any de presó.