Els partits independentistes es queden sols per trobar el reconeixement institucional dels exiliats

Una moció que ve motivada per les declaracions del vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias

Una manifestació a Sabadell
Una manifestació a Sabadell | Juanma Peláez
02 de febrer del 2021
Actualitzat a les 22:36h
El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, afirmava, al programa "Salvados" de La Sexta, emès el passat 17 de gener, en què reconeixia l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont com un "exiliat polític". Unes declaracions que ha motivat que els partits independentistes de Sabadell, ERC, Junts per Sabadell (JxS) i la Crida, portessin una moció pel reconeixement institucional dels exiliats dels líders del moviment. 

Finalment, s'han quedat sols defensant la proposta i és que el vot de qualitat de l'alcaldessa, Marta Farrés, ha decantat la balança, ja que les formacions, PSC i Cs han votat en contra i Podem s'ha abstingut. Un debat que ha estat, bàsicament, un intercanvi de cops entre el bloc independentista i la segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell. Per això, ha dit que "han volgut a veure si em podien posar entre l'espassa i la paret, una de les pràctiques habituals en aquest mandat" i ha criticat que "han preferit parlar entre vostès", sense comptar amb el seu grup.

El regidor de JxS, Francesc Baró, ha recordat que "la repressió no s'ha aturat" i que en "18 ocasions s'ha intentat canviar la Constitució" per donar resposta a l'anhel català. En una mateixa línia s'ha manifestat el regidor de la Crida, Lluís Perarnau, assegurant que "la transició no va ser tan modèlica com ens van ensenyar a l'escola". 

El líder d'ERC, Gabriel Fernàndez, ha celebrat les paraules de Iglesias, "són valentes" i "es molt més valent que vostè" li ha etzibat a Morell i ha demanat que les declaracions es transformin "en fets concrets, ferms", que serveixin per "alliberar els presos polítics". La líder morada ha recalcat que "no hi ha comparació entre Puigdemont i qualsevol de les persones que van haver de fugir de la gana i de les bombes". 

El portaveu de Cs, Adrián Hernández, ha celebrat les opinions de Morell: "M'agrada més escoltar-la a vostè que al seu secretari general", perquè, per a ell, "Iglesias els ha obert la finestra" perquè es presentin aquestes propostes i "aquest és el drama". "Només puc ser crític amb el govern espanyol", ha finalitzat. El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha carregat contra els partits per atacar Podem, "que és bo i dolent segons el moment" i ha recordat que "un mandat democràtic serveix per una cosa i per una altra, no. Al parlament s’ha votat moltes vegades per la residència del sud i el Taulí. Ha vist alguna cosa? Jo, no", ha tancat el debat.