habitatge

Els veïns de Merinals disconformes amb l'informe final sobre l'estat dels 170 habitatges

L'entitat veïnal del barri considera una "gerra d'aigua freda" el resultat del treball del COAC

per NacióSabadell, 20 de gener de 2021 a les 13:16 |
El barri de Merinals | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts es va conèixer l'informe del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) que determinava que els 170 habitatges analitzats s'havien de rehabilitar. "Ens diuen que no tenim raó, que l'estructura està perfecta, i que tots els defectes estructurals són degut al mal manteniment del més dèbil, que és el veí", ha dit el president de l'Associació de Veïns de Merinals, Francisco García.

No obstant, ha detallat que ha calgut fer constants reparacions per arreglar des d'humitats fins a despreniments de parets i sostres. Ha denunciat, a més, que l'informe no és neutral, com s'havia acordat. "Calia explicar la situació real dels pisos i comparant-lo amb l'informe de 1992, en què es va acordar la substitució de 600 habitatges", ha assenyalat, fet que va permetre enderrocar un primer conjunt d'edificis per aixecar-ne de nous.


"Es fa èmfasi en les reparacions i descarta la substitució, cosa que no es va demanar a l'hora de fer l'informe", ha afegit. Tal com ha confessat la notícia ha caigut com una "gerra d'aigua freda".

Ha explicat que cada veí hauria d'assumir un cost de 13.000 euros per reparar els danys a casa seva, una suma inasumible per unes economies domèstiques que en la seva majoria són molt dèbils.I ara, què?

Abans de finals de mes s'haurà de constituir una mesa de negociació, tal com s'havia pactat, on exposaran el seu malestar per les conclusions i per l'incompliment d'uns mínims. Entre aquests, s'havia acordat no incloure el concepte d'estat de "ruïna tècnica i econòmica" a l'hora d'emetre una resolució, un aspecte que finalment sí que s'ha inclòs en considerar que aquesta no és la situació en què es troben els blocs, fet que determina que l'enderroc no és necessari.

No obstant, els veïns han insistit en què la degradació dels immobles està molt accelerada, i posen com exemple els dos esfondraments viscuts en el darrer any a l'interior d'immobles, fet que consideren que posa en risc la vida de les persones. Per aquest motiu, han recalcat en mantenir la seva reclamació perquè el conjunt sencer sigui enderrocat per deixar pas a blocs de qualitat i sobretot segurs.

Un any de l'acord 

Precisament, ara fa un any, a la plaça Doctors Banting i Best, se signava l'acord a tres bandes entre l'Ajuntament de Sabadell, l'Agència de l’Habitatge de Catalunya i l'Associació de Veïns de Merinals perquè el COAC dugués a terme aquest document. I, entre d'altres coses, es posava la rúbrica a acceptar i respectar la feina d'aquests especialistes. 

Un informe que ha arribat amb retards per l'esclat de la pandèmia, ja que inicialment es preveia estiguessin a l'estiu, però finalment amb el coronavirus es va resituar fins a finals de 2020 o principis de 2021.  


Una lluita de gairebé tres dècades

29 anys de lluita i és que el 1992 la mateixa Agència de l'Habitatge de Catalunya ve fer un estudi de pisos a Merinals amb greus patologies, en què es va excloure aquests 170 habitatges. Des d'aleshores, els veïns s'han mobilitzat contra l'organisme català, han visitat el ple municipal, han portat polítics de tots els colors al barri i han convocat multitud de manifestacions, a més de fer recol·lectes per apuntalar pisos.  

 

Participació