Troben la història de dos sabadellencs més deportats a camps nazis

En total ja n'hi ha 63 i s'ha engegat el procés perquè s'instal·lin les dues llambordes "stolpersteine"

Algunes de les llambordies «stolperstein»
Algunes de les llambordies «stolperstein» | Memorial Democràtic
NacióSabadell
19 de gener del 2021
El Museu d'Història de Sabadell (MHS) i les entitats memorialistes han trobat la història de dos sabadellencs deportats als camps nazis. Es tracta de José García Campillo i Pere Sabater Carbonell, ambdós nascuts a la ciutat i duts aquests emplaçaments a les dècades dels 30 i 40. 

Campillo va ser deportat a Mauthausen, quan va esclatar la Guerra Civil el 1936, i després traslladat a Gusen, on va morir als 42 anys. A Carbonell el van empresonar a Bordeus i el van deportar a Dachau -a pocs quilòmetres de Munic-, d’on va ser alliberat l’any 1945.

L’Ajuntament ha enviat la informació al Memorial Democràtic de la Generalitat per tal que es puguin posar dues stolpersteine davant la casa on vivien. D'aquesta manera, seran les número 62 i 63 a la ciutat, refermant-se com la localitat que més en concentra. 

Precisament, fa un any se'n van instal·lar 36 en una ruta pel municipi, amb familiars i representants de l'entitat. A més, Sabadell és l’única població de l’Estat que ha col·locat dues stolpersteine que homenatgen altres víctimes del nazisme que no van ser deportades, les germanes Masachs durant la massacre a Oradour-sur-Glane. 

Commemoració del dia internacional 

Aquest dimarts arrenca la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que se celebra el 27 de gener, i ho fa amb la projecció del premiat llargmetratge d'animació Josep, a les 18 hores al Cinema Imperial. Una obra dirigida per l'artista francès Aurel que narra el periple del Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el bàndol franquista i que, després d’anar a l’exili el 1939, passa per diferents camps de concentració.



És una de les propostes del IV Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis, i un dels tres films que es projectaran, en una iniciativa organitzada conjuntament amb l’Amical de Mauthausen. 

La setmana vinent arribarà Els oblidats de la Línia Maginot i l'altra, el dia 23 de febrer, El retratista. Cal reservar i són activitats amb cita prèvia. A més, a través de la Xarxa Mai Més de l’Amical de Mauthausen, liderada per la ciutat de Sabadell, i en sintonia amb la iniciativa “Sigues llum enmig de la foscor” (Be the light in the darkness) promoguda per l’Holocaust Memorial Day Trust de Londres, s’encoratja a la ciutadania i a les entitats a encendre una espelma en memòria de les víctimes de l’holocaust, i pujar fotos o vídeos al respecte a les xarxes.