La primera instal·lació de gas 100% renovable sortirà de l'abocador Elena de Cerdanyola

És la primera planta de tot l'Estat d'aquestes característiques i arribarà a 3.200 llars

La nova instal·lació, situada al Parc de l'Alba
La nova instal·lació, situada al Parc de l'Alba | Albert Hernàndez
18 de gener del 2021
Actualitzat a les 20:29h
Naturgy posarà en marxa la primera instal·lació de gas 100% renovable procedent de l'abocador Elena, que es troba Cerdanyola. La planta, situada al Parc de l'Alba, aprofitarà l'energia que es desprèn d'aquest dipòsit controlat i permetrà injectar 12 GWh/any a la xarxa, el que equival al consum anual de gas natural de 3.200 habitatges, i suposarà evitar emetre unes 2.500 tones de CO2 a l'atmosfera anualment.
 
Això suposarà un "doble benefici", tal com ha subratllat el conseller delegat de Nedgia, la companyia de distribució de gas Naturgy, Narcís de Carreras, perquè, d'una banda, els residus es transformaran en un recurs energètic i, de l'altra, estalviarà emissions contaminants. 
 
La companyia ha invertit 2,2 milions d'euros i produirà biometà que s'injectarà directament la xarxa. "Serà gas de quilòmetre zero", ha dit de Carreras. Tot plegat, es tracta d'una infraestructura pionera a l'Estat. El conseller delegat ha qualificat "d'aposta molt gran" i que s'emmarca en la filosofia cap a la transició energètica i l'economia circular. "Tenim a Catalunya identificats i en desenvolupament altres projectes en el sector agrícola, ramader i de residus urbans com aquest", ha afirmat. Així, preveu en un futur proper arribar a generar l'energia que necessiten mig milió de llars "amb gas renovable". 

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que ha visitat les instal·lacions, ha assenyalat que "es pot veure multiplicat" aquest model "per avançar cap a l'autosuficiència". En aquest sentit, ha recordat que el gas "no té problemes de distribució" entre els clients quan es produeixen episodis severs de climatologia com sequeres, pluges i nevades. 

D'aquesta manera, es pot evitar la dependència geopoítica i ha remarcat "la important activitat en el sector porcí", la qual cosa suposaria tenir una sortida als purins que es generen per la pròpia activitat.