Grifols treballa en un nou medicament que pot proporcionar «immunitat immediata» contra la Covid-19

L'estudi comptarà amb Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet com a investigadors principals

Grífols és una de les companyies capdavanteres en la cerca de tractaments per combatre la pandèmia
Grífols és una de les companyies capdavanteres en la cerca de tractaments per combatre la pandèmia | ACN
NacióSantCugat
18 de gener del 2021

Grifols inicia l'assaig clínic d'un nou medicament que proporcionaria una protecció d'"efecte immediat" contra la Covid-19. Un medicament que, consideren, seria especialment "útil" com a complement de la vacuna contra la pandèmia i podria protegir a persones grans i personal sanitari, així com a pacients immunodeficients a qui la vacunació no està recomanada. 

La farmacèutica catalana comptarà amb Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, com a investigadors principals de l'estudi que començaria durant el mes de febrer de 2021, aconseguint els primers resultats de cara a la primavera del mateix any. 

Durant l'assaig participaran al voltant de 800 persones asimptomàtiques però contagiades de SARS-CoV-2, a qui se'ls administrarà per via subcutània la immunoglobulina de Grifols, Gamunex -C, rica en anticossos de la Covid que s'ha obtingut a partir de donants de plasma que han superat la malaltia. Segons la companyia, Gamunex -C ha demostrat seguretat i eficàcia en la prevenció de malalties infeccioses en pacients immunodeficients durant més de 15 anys.

Per la seva banda, el doctor Oriol Mitjà assegura que "aquest tractament amb les immunoglobulines de base proporcionaria una combinació d'anticossos policlonals que, davant als monoclonals, presenten una major diversitat que podria millorar la capacitat de protecció enfront del virus". 

Per altra, el doctor Antonio Páez, director metge de Grifols, destaca la seva facilitat de conservació en nevera i l'administració subcutània afavoriria la distribució i utilització d'aquesta potencial teràpia, podent-se administrar en qualsevol consultori mèdic evitant així, la visita a un centre hospitalari. "Si es confirma la seva eficàcia, el nou tractament també es podria administrar a persones que haguessin donat positiu en test d'antígens i PCRS", afirma. 

Grifols és líder mundial en la producció i distribució d'immunoglobulines i té més de 25 projectes d'investigació en marxa per tractar les diferents fases de la Covid-19, des de l'exposició al virus fins a les cures intensives. Durant l'últim any, la farmacèutica ha fet diferents moviments per reforçar la seva hegemonia internacional en la indústria del plasma i duplicar la capacitat de fraccionament de plasma dels 15 milions de litres actuals a 28 milions en només cinc anys.