Sabadell estudiarà el canvi en el nomenclàtor de «l'esclavista» Marquès de Comillas

Ha estat una moció presentada per l'entitat Federació d'Associacions Àfrica Negra de Sabadell

El carrer Marquès de Comillas, a Sabadell
El carrer Marquès de Comillas, a Sabadell | Albert Hernàndez
12 de gener del 2021
Actualitzat a les 19:42h
El ple de Sabadell, celebrat aquest dimarts, el primer del nou any, que s'ha dut a terme de forma telemàtica, ha aprovat estudiar el canvi de nom en el nomenclàtor de "l'esclavista" Marquès de Comillas, tal com l'ha definit la portaveu de la Federació d'Associacions Àfrica Negra de Sabadell, Dyiakaa Kabbaa, l'entitat que ha presentat de la moció. 

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha afirmat que la proposta se suma a d'altres que s'han fet per eliminar aquest nom, una particular i la Creu Roja perquè se substituís pel del fundador de l'organització humanitària. Ha dit que un cop hi hagi l'informe del nomenclàtor "es decidirà". 

Kabbaa ha destacat que Marquès de Comillas "explotava i no tenia pietat quan s'havia abolit l'esclavisme" i ha afegit, "Sabadell no es pot permetre la vergonya de tenir un carrer dedicat amb l'esclavisme i que va fer negocis amb persones". Ha proposat que es posi en el seu lloc el d'Amílcar López Cabral, "un enginyer" i també "líder a Guinea Bissau" que va lluitar contra "el colonialisme portuguès", amb la fundació del Partit Africà per la Independència de Guinea i Cap Verd. 

Totes les formacions, excepte Cs que s'ha abstingut, han aplaudit el suggeriment de modificació d'aquest element de la via pública. Precisament, la regidora de la formació taronja, Laura Casado, ha repassat que Marquès de Comillas "va ser clau" en la història d'Espanya com ara, sent propulsor de les arts i ha recordat que qualsevol alteració "amb noms en base a la memòria històrica, allà estan representades totes les entitats i s'hi pot treballar". A més, ha apuntat que ja hi ha tres carrers pendents i acceptar la moció suposaria obrir la porta a d'altres canvis.