El Tallaret i Cal Balsach, units per 17 anys

S'acaba el serial de la cessió de l'espai a l'entitat, engegat fa sis anys

Cal Balsach
Cal Balsach | Ajuntament de Sabadell
12 de gener del 2021
Actualitzat a les 21:08h
El ple ordinari del mes de gener de Sabadell, el primer del nou any, ha aprovat que la gestió de la part nord de Cal Balsach sigui per al Casal Popular de la Creu Alta El Tallaret. Amb els vots favorables de les formacions del govern municipal, PSC i Podem, ERC i la Crida per Sabadell i les abstencions de Junts per Sabadell (JxS) i Cs. D'aquesta manera, es tanca un procediment que s'ha arrossegat sis anys. Sis tot va bé, el 3 de febrer rebran les claus.  

L'acord corrobora que l'entitat s'encarregarà d'aquest espai durant 17 anys i amb una inversió inicial de 225.000 euros per adequar-lo, però ja ha advertit que presentarà al·legacions per ampliar de mig any a un l'inici perquè comencin a comptar aquests anys de gestió, quan es produeixi formalment el traspàs. Per una banda, perquè, segons ha justificat, el consistori està ultimant unes feines dins l'equipament i, per l'altra, la pandèmia perjudica l'agilitat en la formalització de tràmits. 

Precisament, sobre aquest fet Eva Grau, en representació d'El Tallaret, hi ha posat l'accent. "No és gratuïta i requerirà d'un esforç" i ha recordat que les primeres converses per aconseguir el que avui és una realitat van començar el 2013, quan a la ciutat hi havia a l'alcaldia Manuel Bustos. Per això, ha acusat l'administració "d'haver fracassat en el procés" i ha esperat que a partir d'ara es "faciliti" en futurs processos. I en aquesta línia, ha carregat contra el PSC "per aturar el procés a 15 dies de ser resolt" i "mai hem sentit una rectificació al respecte", en al·lusió a la denúncia interposada el 2016 pel que aleshores era portaveu dels socialistes, Josep Ayuso

El Casal Popular, a més, ha lamentat no haver tingut "una comunicació prèvia i formal" fins el passat 8 de gener del document dut al plenari. Això, tal com ha detallat, ha permès descobrir que l'aval, inicialment era de 6.000 euros, passés a ser de 13.500, que és el valor de l'edifici sumat a la inversió prèvia (és el 3% de 450.000 euros). "En el document de 2019 hi havia un error", ha indicat.  

Una història marcada pels plens i els jutjats 

En un ple va arrencar i acabar aquest serial. Concretament, el del febrer de 2015, presidit per l'exalcalde Joan Carles Sánchez, en el qual tots els regidors van donar el vistiplau a la cessió. Pocs mesos després van arribar les eleccions municipals que van castigar el PSC, per l'esclat del cas Mercuri. Unitat pel Canvi, ERC, la Crida per Sabadell i Guanyem van configurar el que van autoanomenar "govern de transformació". 
 

Cartell reivindicatiu de El Tallaret de la Creu Alta. Foto: Tallaret


Un any després dels comicis, curiosament a la sala de plens, va tornar a debatre's la cessió. Tot plegat, arran de la petició d'informació d'un jutge sobre aquest procediment. I del plenari als jutjats: el que aleshores era líder dels socialistes a la ciutat va denunciar l'extinent d'alcalde, Maties Serracant, per irregularitats en aquest atorgament. Serracant, setmanes després, va renunciar al càrrec en ser investigat

A finals del mateix 2016 Serracant va tornar a l'Ajuntament, contravenint el codi ètic del partit, i un any després d'interposar la denúncia, el PSC la va retirar. Mentrestant, la cessió va quedar en punt mort. Els primers dies de 2018 van portar el sobreseïment de la causa contra el cupaire (acusat de prevaricació, tràfic d’influències i ordenació del territori i al novembre de 2019 es va rebutjar el recurs d'una funcionària municipal).

Les queixes d'El Tallaret van continuar, especialment el 2019, amb l'horitzó del 25 d'abril, data prevista per presentar la documentació al ple i cedir (ara sí) l'espai annex de Cal Balsach a l'agrupació. Finalment, així es va complir i ara, 21 mesos després, s'ha tancat la carpeta d'aquest afer.