VÍDEO Estudiants de la UAB diuen «no» als exàmens presencials: «Ens quedarem a casa»

La universitat veu l'assistència com l'única opció per garantir l'autenticitat i defensa la seguretat dels alumnes

Una aula de la UAB abans de fer una prova
Una aula de la UAB abans de fer una prova | Maria Arribas
11 de gener del 2021
Actualitzat a les 10:41h
La setmana passada van arrencar els exàmens del primer quadrimetre del curs 2020-2021 a les universitats catalanes. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els estudiants s'han queixat de la "incoherència" que es facin de forma presencial quan tot el curs ha estat en línia, amb el risc per a la salut que suposa i la mobilitat d'alumnes de fora de Catalunya, s'han queixat. 
 
"No es respecta cap mesura", ha denunciat la delegada de relacions laborals de la Facultat de Dret, Maria Arribas. Ha afirmat que "no es desinfecten" aules on s'han fet avaluacions, amb una durada mínima d'una hora. "En el meu cas he fet un examen a l'aula més petita", a la qual, tal com ha dit, hi ha assistit tothom -una quarantena- i la capacitat és d'una seixantena de persones. 

També ha apuntat a les "aglomeracions" que es donen als passadissos de les facultats i que no hi ha "ningú" que ho controli. La portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de la UAB, Cristina Cambó, també s'ha mostrat en la mateixa línia: "Classes online amb les aules buides i ara plenes pels exàmens, i a les portes d'una tercera onada". 

A més, ha afegit un altre element a la denúncia, que hi ha estudiants que viuen fora, com ara al País Valencià i les Illes Balears, i han de desplaçar-se per sotmetre's aquests controls. "Exigim un protocol clar, específic i concís", perquè, com ha destacat, "pot haver-hi persones obligades a estar confinades o que viuen amb persones de risc i han de renunciar al dret d'avaluació?".
 

Estudiants als passadissos de la universitat Foto: Maria Arribas


Sense alternativa: avaluació en persona

El vicerector de Relacions Internacionals i de política lingüística de la UAB, Màrius Martínez, ha recalcat que la presencialitat és l'única opció. "No es pot aprendre a nedar per telèfon", ha expressat com a mostra del que suposa "l'avaluació de competències". Tot i així, ha matisat que aquests exàmens són "una part" del global i que hi ha docents que no els fan. 

Martínez ha garantit la seguretat de tots els estudiants en tot moment, mentre es troben al campus examinant-se. Com a prova d'aquesta afirmació, el vicerector ha apel·lat a les dades, "amb d'altres proves, perquè també se n'han fet durant el curs, i en les pràctiques durant setembre, octubre, novembre i desembre no hi ha hagut cap contagi" dins el recinte universitari. 

També ho ha certificat amb la planificació d'aquestes tres setmanes, ja que "no hi haurà més del 10% del total de l'alumnat", és a dir, com a molt 3.000 persones "repartides entre 240 hectàrees i a les aules de les 13 facultats disponibles no s'arribarà al 50% de l'ocupació", amb horaris i espais "diferenciats". En aquest sentit, però, ha admès que "cal solucionar" les cues als passadissos i es donaran "instruccions precises".   

Quant a fer controls en línia ho ha descartat, d'acord amb les indicacions rebudes des de l'equip tecnològic, "no hi ha garantia de la identitat de qui respon al qüestionari" i ha subratllat que l'esperit de la UAB "és presencial i que ara no ens deixen". "Fins i tot, les universitats en línia fan els exàmens presencials", ha finalitzat.

Cambó ha criticat que hi hagi "més preocupació" d'altres aspectes "que de la salut", en referència a la importància "d'avaluar i no a la de l'aprenentatge". A més, ha dit que en el tram final del curs passat "es van fer exàmens telemàtics" i ha reiterat "la incoherència". La portaveu del SEPC-UAB ha posat l'accent en recuperar la presencialitat, "perquè és la millor eina pedagògica, però si no és així es posin les eines".