Cecot i Salut inicien una prova pilot per testar més de 50.000 treballadors dels Vallesos

Es farà al llarg de deu setmanes, amb sis proves d'antígens per treballador

Una usuària sotmetent-se a una prova
Una usuària sotmetent-se a una prova | ACN
04 de gener del 2021
Actualitzat a les 18:46h
El Departament de Salut i la patronal Cecot iniciaran, a partir d'aquest mes de gener i al llarg de deu setmanes, una prova pilot per testar uns 52.000 treballadors d'unes 2.000 empreses de Vallès Occidental i Oriental. Es tracta d'una aspiració que suposa el 10% dels empleats que concentren aquests dos territoris. 

El pla planteja sis proves d'antígens quinzenals, les quals haurà d'assumir l'empresa -uns 40 euros-, cosa que suposarà prop de 320.000 testos. El president de la patronal, Antoni Abad, ha afirmat que l'objectiu és "ajudar els negocis a mantenir la seva activitat, lluitar contra el coronavirus i trencar les cadenes de transmissió", així com minimitzar el tancament de centres de treball i l'absentisme laboral provocat per la Covid-19. A més, "de detectar brots de forma precoç i els casos asimptomàtics. En definitiva, reduir la incidència" del virus.

Abad ha augurat que el cribratge reforçarà la prevenció "i evitarà que el Procicat hagi d'imposar més restriccions". Segons ha detallat ja hi ha algunes companyies interessades en testar els seus treballadors.

El director general de Prevint, la companyia de riscos laborals que lidera la iniciativa, juntament am Cecot, Josep Goberna, ha precisat que es crearà la figura d'un gestor Covid que designarà cada empresa, podent ser algú intern o extern, i amb una formació feta en línia o que estigui acreditada per Salut, per dur a terme els exàmens i seguiment. 

"Una estratègia potent"

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha aplaudit la posada en marxa d'aquesta prova pilot, que ha definit com a "una estratègia potent" pel volum i la cadència, perquè no serà "una fotografia del moment" sinó del progrés. Al mateix temps, ha recordat que l'entorn laboral és el tercer àmbit on es detecten més brots actius de la Covid-19, després de les trobades socials i familiars, motiu pel qual ha subratllat la importància de posar el focus als centres de treball a l'hora de prevenir els contagis.

Ramentol també ha destacat que és el primer testeig que es desplega després que el Departament hagi aprovat un protocol de cribratges en entorns empresarials i ha augurat que més endavant aquest sistema es podrà estendre arreu del món laboral català. De fet, el president de Cecot ha apuntat que la iniciativa ha estat gestada en coordinació amb Foment del Treball.