La crema de contenidors es redueix gairebé a la meitat el 2020

Es calcinen 140 unitats i és la segona vegada en cinc anys que no se superen les 200

Uns bombers apagant un foc
Uns bombers apagant un foc | Juanma Peláez
04 de gener del 2021
Actualitzat a les 10:45h
La crema de contenidors el 2020 s'ha rebaixat un 40% respecte a 2019. Un total de 140 unitats calcinades entre la vuitantena d'episodis que s'han produït al llarg de l'any, amb dades de la Policia Municipal de Sabadell i els Bombers de la Generalitat, recopilades i recollides per NacióSabadell

Suposa una frenada del que s'havia convertit (i continua sent) una problemàtica a la ciutat, ja que és el registre més baix dels últims cinc anys. A més, tenint en compte que 2016, 2018 i 2019 s'havien superat els 200 contenidors. Curiosament, el 2015 el nombre total va ser de 136, quatre menys que el 2020. 
 
 
Cal recordar que l'any que ja ha quedat enrere es van decretar dos mesos estrictes de confinament de la població i això s'ha traduït en les dades. Des de l'activació de l'estat d'alarma, el 14 de març, i fins al procés de desescalada s'han notificat menys d'una desena d'actes vandàlics: tres a la segona quinzena de març, un en tot abril i tres al maig, que traduïdes en aquest atac al mobiliari urbà han estat cinc unitats calcinades. A més, des del 25 d'octubre hi ha toc de queda entre les 22 hores i les sis del matí. 

El 41% al primer trimestre

L'esclat de la pandèmia ho ha condicionat tot, fins i tot la crema de contenidors. 58 es van produir en el primer trimestre, és a dir, el 41% del total. L'afectació va ser especialment destacada al gener -39-, amb la vintena de capítols. En els períodes de la resta de l'any, la dinàmica s'ha mantingut i ha tancat amb guarismes molt semblants: 25 (abril a juny), 29 (juliol a setembre) i 28 (octubre a desembre). 

A més d'aquests 140 exemplars de mobiliari urbà cremats, hi ha hagut 17 que ho han estat parcialment i sis que han afectat el seu contingut. Unes xifres que també s'allunyen de les notificades els anys anteriors. 

La revetlla de Sant Joan

Malgrat el descens notable de 2020, la revetlla de Sant Joan segueix sent una data assenyalada. Any rere any s'acumula una gran incidència en aquestes hores de celebració de l'arribada de l'estiu. De fet, gairebé un 15% del total d'incendis s'han concentrat la nit del 23 de juny. En el darrer, 24 contenidors, 20 dels quals incinerats, a més les flames van arribar a vehicles estacionats a prop, cablejat i façanes d'edificis.  

Diversos incendis al mateix carrer 

Una altra de les dades curioses que ha deixat el 2020, en matèria de crema de contenidors, ha estat la detecció de tres incendis, en diferents mesos, al carrer Amílcar Barca, a Can Puiggener. Quatre unitats atacades de nit en diferents dies i mesos -setembre i octubre-, quan és un tram del barri de poc més de 400 metres.

Una situació que s'ha calcat al carrer paral·lel, al d'Escipió, de menys de 300 metres, i que entre juny i agost s'han detectat dos focs, amb el resultat de dos contenidors cremats.