La depressió afecta una de cada deu persones cada any a Sabadell

La crisi dispara els casos més lleus, que es detecten en atenció primària | El Taulí atén cada any unes 8.000 persones amb patologies mentals greus | Cada any moren per suïcidi entre 20 i 30 persones que pateixen alguna patologia mental a l’àrea de Sabadell | L’associació Salut Mental Sabadell treballa per fer de pont entre els casos més greus i la societat

Nació Sabadell
14 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:49h
Salut Mental Sabadell organitza activitats i seguiment individualitzat
Salut Mental Sabadell organitza activitats i seguiment individualitzat | SMS

Salut Mental Sabadell organitza activitats amb seguiment individualitzat. Foto: SMS


Les malalties vinculades amb la salut mental compten amb un grau de complexitat perquè anul·len la persona que les pateix. A l’àrea de Sabadell, entre un 25% i un 30% de les persones que hi viuen es consideren població de risc, fet que suposa unes 150.000 persones, la majoria de les quals són ateses en els centres d’atenció primària. Cada any, un de cada deu habitants pateix depressió, ansietat o algun trastorn relacionat amb les fòbies o el pànic. L’hospital Parc Taulí acull avui una jornada “La salut mental la fem entre tots: Eines de prevenció”, amb l’objectiu de potenciar la detecció prematura.
 
L’estrès, la pressió per la feina, la crisi... hi ha una sèrie de factors que sumats tenen efectes a nivell psicològic i que poder fer trontollar l’estabilitat emocional de la persona. Les patologies vinculades amb la salut mental tenen un tractament específic, depenent de la seva gravetat, fet pel qual un primer diagnòstic es fa directament als centres d’atenció primària. Pel Taulí hi passen cada any unes 8.000 persones que presenten casos de major gravetat. A més, a l’àrea de Sabadell es registren entre 20 i 30 suïcidis anuals vinculats amb alguna malaltia mental.
 
“Treballem amb els centres d’atenció primària, que atenen els casos menys greus, però els de major gravetat es deriven directament al servei de Salut Mental de l’hospital, on hi atenem cada any unes 8.000 persones, un 3% de la població de l’àrea d’influència”, explica en declaracions a Nació Sabadell Diego Palao Vidal, director de Salut Mental del Taulí. En aquest departament hi treballen unes 150 persones en diferents programes de rehabilitació, un equip format per psiquiatres, psicòlegs i infermers. “La proporció és elevada, tenint en compte que a l’hospital hi treballen unes 3.200 persones”, apunta Palao, que destaca a que a nivell ambulatori la depressió és el cas més habitual, i afecta una de cada deu persones que van al metge als centres d'atenció primària.

Efectes i conseqüències
 
Un dels factors que ha incrementat els casos en els darrers anys és la crisi econòmica, que ha afectat a diferents nivells i graus. Els estudis fets a l’Estat demostren que s’han elevat un 10%, i que les seves conseqüències es detecten sobretot en l’àrea d’atenció primària. “Solen ser trastorns d’ansietat i depressió”, explica Palao. En aquests casos es transmet la informació necessària per ajudar els pacients, i sobretot frenar el risc de suïcidi.
 
“Cada any moren unes 550 persones per suïcidi, a l’àrea de Sabadell es concreta en unes 20 o 30 persones, són molts, no se’n parla massa perquè no s’identifica amb un problema de salut mental, però ho és”, adverteix. Tot i això, Palao destaca que estan per sota de la mitjana estatal, situada en el 8,3% punts, mentre que a Sabadell és del 6,4%. Destaca que tot plegat es combat amb un important programa de prevenció del risc, i que a Sabadell es duu a terme de manera intensa des de 2008.
 
L’hospital compta amb 46 llits, 4 d’ells destinats als casos de pacients infantils, i que requereixen cures les 24 hores, amb personal dedicat exclusivament a aquesta àrea.
 
El pas per tornar a la societat
 
L’associació Salut Mental Sabadell fa 22 anys que es dedica a acompanyar els casos més greus a través del vessant social. “La malaltia mental aïlla la persona del seu entorn, i cada cop té més dificultats per a tenir una vida normal”, explica Anna Maria Montseny, presidenta de l’entitat. L’objectiu del col·lectiu és fer de pont entre la persona i la societat, i ajudar-la en la lluita per tenir aquesta vida normal que un dia va tenir.
 
Els membres de l’entitat treballen amb una doble línia, atenent les famílies per formar-les i realitzant activitats per a les persones que pateixen el trastorn. “Hi ha unes 70 persones inscrites, i algunes venen puntualment, cada una té un referent professional que l’acompanya per a tenir el seu dia a dia”, explica Montseny. La directora també s’afegeix a la tesi que la crisi i el dia a dia frenètic han disparat els casos lleus, fet pel qual considera que caldria donar-se un respir de tant en tant.
 
A Salut Mental Sabadell s’hi acompanya a persones que tenen un trastorn mental sever, com esquizofrènia, bipolaritat, trastorn de personalitat o depressió greu. “La recuperació és cada cop més factible. Les activitats que s’hi desenvolupen parteixen d’una atenció individualitzada per veure què vol la persona i què pot fer, i se l’integra en activitats de cuina, sortides al TNC, a l’Auditori de Barcelona, a sortir, caminar, o participant en els equips de futbol o ping pong o en el grup de rock del centre, que es diu Crec en Tu. El col·lectiu disposa d’un local amb 600 metres quadrats al carrer Leonardo da Vinci.