aniversari

El Museu d'Història de Sabadell recorda la vida del polític assassinat Francesc Layret

L'exposició explica amb detall les seves darreres 36 hores de vida, 20 de les quals les va passar a Sabadell

per NacióSabadell , 30 de desembre de 2020 a les 09:30 |
El Museu d'Història de Sabadell (MHS) inaugura aquest dimecres 30 de desembre l'exposició "Francesc Layret. Diputat per Sabadell. El fil roig del catalanisme". Una mostra organitzada en commemoració del centenari del seu assassinat quan anava a defensar Salvador Seguí i el president Lluís Companys en un procés judicial contra dirigents de la Confederació Nacional del Treball (CNT).

Comissariada per l'historiador sabadellenc Jordi Serrano, l'exposició a un repàs de la vida de l'advocat i polític a la qual va dedicar a defensar els treballadors i a construir una força política catalana que representés la classe obrera. La mostra explica molt especialment les seves darreres 36 hores de vida, 20 de les quals les va passar a Sabadell, abans que pistolers pagats per la patronal catalana l'assassinessin. 


L’exposició compta amb un conjunt extens de fotografies i documentació originals de l’època procedents de diversos arxius locals (Arxiu Històric de Sabadell, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu de la Universitat de Barcelona...), comarcals (Arxiu Comarcal del Ripollès), nacionals (Arxiu Nacional de Catalunya, CRAI-Biblioteca del Pavelló de la República) i particulars, amb objectes, obres i mobiliari procedents dels fons dels museus d’Història i d’Art de Sabadell i de la família Rodríguez-Roda Layret, els quals en bona part es presenten per primera vegada en públic.

La mostra també compta amb l’aportació d’una il·lustració creada expressament per a l’ocasió de l’artista Xavi Torrent i també d’una obra nova de l’artista sabadellenc Werens, inspirada en la figura d’en Layret, com també s’hi pot sentir l’actor sabadellenc Jep Barceló donant veu al Layret polític i la veu de la cantant local Teresa Rebull interpretant la cançó Vint bales, basada en la lletra del poema A Layret, de Maria Mercè Marçal, gràcies a la col·laboració de la discogràfica Picap i de la Fundació Maria Mercè Marçal.


Els continguts d’aquesta exposició s’han dividit en els àmbits següents: Infància i Joventut, El Layret municipalista, Un cicle de vagues revolucionàries. Un món convuls, Advocat de treballadors, Les eleccions de l’1 de juny de 1919, L’activitat de Layret al districte de Sabadell, L’ideari de Layret i l’activitat parlamentària, El llarg camí del republicanisme roig, El catalanisme i el dret a la lliure determinació, Les darreres 36 hores de Francesc Layret, Els que donaven les ordres de disparar, Enterrament de Francesc Layret, Companys pren el relleu: les eleccions de 1920 i La memòria del seu llegat.

Aquesta exposició forma part d'un conjunt d'activitats organitzades en el marc del centenari de l'assassinat de Layret, que va ser diputat al Congrés per Sabadell el 1919. No ha estat l'únic esdeveniment celebrat, ja que també es va dur a terme Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya, de Maria Aurèlia Capmany, a càrrec de Tres homes Grossos, al Centre Cívic de Sant Oleguer, que ha tornat a representar-se l’11 de desembre, però al Museu d'Història de Sabadell (MHS). 

Un pessebre desterrat i les vímet 

D’altra banda, fins al 10 de gener de 2021 l’exposició “El pessebre desenterrat. Figuretes localitzades a les excavacions del passeig de la Plaça Major” mostra aquestes figures arqueològiques localitzades al centre de Sabadell, les quals acosten al fet més quotidià dels nostres avantpassats, als seus costums i tradicions.

En total s’exposen sis figuretes de fang, una de les quals és de finals del segle XVII - segle XVIII i sembla correspondre a un porc; les altres cinc són de principis del segle XX. Es desconeix si algú les va oblidar en marxar de casa quan, a finals de la dècada de 1940, es van enderrocar les cases del Pedregar per construir el Passeig, o potser ja feia anys que no servien perquè estaven gastades i trencades.

Finalment, fins al 21 de febrer de 2021 es pot visitar l’exposició “De vímet. Objectes d’abans, de cal Masclans”, qiue neix de la donació de set peces de vímet feta per la família Masclans el 2018. Es tracta d’una canastra de vaporar el fil, una canastra de mostres, dues polleres, dues papereres i un covador de coloms, tots fets de vímet.

La cistelleria Masclans, ara situada al carrer de Sant Antoni davant del Museu d’Història, és un comerç més que centenari, ja que fa 135 anys que es va instal·lar a Sabadell. Actualment, el negoci està en mans de la quarta generació. L’iniciador va ser Francesc Masclans i Casas, cisteller de Caldes de Montbui que, en casar-se, va venir a viure i obrir botiga a Sabadell, on ja tenia molts clients, majoritàriament pagesos i industrials del tèxtil.
 

 

Participació