Front intermunicipal per obtenir finançament europeu

Sabadell, Barberà, Castellar i Sant Quirze defineixen una estratègia conjunta en aquest sentit | Volen potenciar el disseny en sistemes industrials

Redacció
15 d'octubre del 2015
Els ajuntaments de Sabadell, Barberà, Castellar i Sant Quirze del Vallès han posat fil a l'agulla al disseny d'una estratègia territorial conjunta per poder optar a fons europeus. L'aposta se centra en el disseny en sistemes industrials i s'emmarca en el projecte RIS3 CAT impulsat per la Generalitat i que ha de permetre a les diferents zones del territori català definir el seu ADN per impulsar un model de creixement econòmic intel·ligent i integrador, d’acord amb l’estratègia europea. 

L'acció conjunta va presentar-se divendres a Fira Sabadell davant representants d’empreses, universitats, agents d’innovació i associacions empresarials. Els representants dels consistoris, van explicar com amb el suport d’agents locals, han treballat conjuntament per identificar l’especialització econòmica amb millor potencial d'innovació i més opcions per accedir als fons europeus de cohesió 2014-2020. 

En aquest sentit van indicar que s'ha escollit l'aposta pel disseny en sistemes industrials, que els permetrà presentar-se a la propera convocatòria d’ajuts en el marc de l’Estratègia d'Especialització Intel·ligent en Investigació i Innovació o RIS3 (Research and Innovation Smart Specialisation Strategy) de la Comissió Europea. A la pràctica, els projectes d’especialització RIS3 constituiran una eina fonamental per a la distribució dels fons europeus i una condició perquè cada regió pugui ser-ne beneficiària. 

En aquesta línia, la Unió Europea va demanar a tots els governs regionals, entre els quals el de Catalunya, que per accedir als nous fons europeus elaboressin la seva estratègia regional d’innovació per a l’especialització intel·ligent. La Generalitat va fer el RIS3 CAT, on defineix el marc estratègic d’aquesta especialització. Els àmbits sectorials líders definits per la Generalitat han estat els següents: alimentació, energia i recursos, sistemes industrials, indústries relacionades amb el disseny, indústries relacionades amb la mobilitat sostenible, indústries de la salut i indústries basades en l’experiència.