Salut es compromet a construir l'Hospital Ernest Lluch

Ha xifrat en 50 milions d'euros la construcció del centre en cinc anys

La pintada que reclama la construcció del centre sanitari
La pintada que reclama la construcció del centre sanitari | Albert Hernàndez
18 de desembre del 2020
Actualitzat a les 21:07h
El Departament de Salut ha anunciat aquest divendres la construcció de l'Hospital Ernest Lluch, projectat en uns terrenys a cavall entre Montcada i Reixac, Cerdanyola i Ripollet el 2008. Així ho ha traslladat la consellera Alba Vergés i el director del Servei Català de Salut (CatSalut), Adrià Comella, als alcaldes i alcaldessa dels municipis. 

Es tracta d'una llarga reivindicació d'aquestes poblacions del Vallès Occidental Sud, però amb afectació a la comarca en general, perquè serviria per descongestionar l'Hospital Parc Taulí. El nou centre "donarà resposta a les necessitats actuals i futures d’envelliment de la població del territori i acompanyament a un nombre cada cop més creixent de malalts crònics", ha assenyalat Salut. 

El cost estimat és d’uns 50 milions d’euros en cinc anys i la gestió dependrà del Taulí, encara que sense especificar un calendari. I té previst prestar serveis a patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada. Constarà de consultes externes, de capacitat per fer proves diagnòstiques i de quiròfans. Serà un "hospital innovador amb treball multidisciplinari i amb una atenció integral". La nova infraestructura es dotarà de gabinets d’alta resolució en atenció ambulatòria especialitzada i de proves diagnòstiques de proximitat, així com cirurgia ambulatòria.

La construcció de l'Hospital Ernest Lluch tindria una població de referència de 176.383 habitants, corresponent a Ripollet, Cerdanyola, Badia, Barberà i Montcada. 


UN PROJECTE DE MÉS D'UNA DÈCADA  

El 2008 es va convocar un concurs d'idees per a la redacció del projecte del centre, se'n van seleccionar cinc d'entre les 24 que es van presentar. Però, tot i posar-hi la primera pedra, el 2011 la Generalitat paralitzava l'obra, al·legant la difícil situació econòmica del moment. Ara per ara, segueix en procés de licitació.

L'objectiu de la construcció d'aquest edifici era descarregar l'Hospital del Parc Taulí, actualment centre de referència de les cinc poblacions i un dels més saturats d'Europa.

L'Hospital Ernest Lluch, segons la informació de 2008, comptava amb una superfície construïda de prop de 37.000 metres quadrats, amb 190 llits per a pacients aguts i 60 per a pacients de mitja estada, cinc quiròfans convencionals i dos per a cirurgia major ambulatòria, tres sales de part, àrea de consultes externes de totes les especialitats amb 49 consultoris i 21 gabinets d'exploració, 32 places d'hospital de dia, una àrea d'hemodiàlisi per a 15 persones, àrea de diagnòstic per la imatge -ressonància magnètica i escànner-, àrea de rehabilitació i àrea d'urgències amb metges de medicina interna, pediatria, cirurgia, traumatologia i obstetrícia.