ERC presenta el contenciós contra el decret del govern municipal que fracciona el deute d'Smatsa

Els republicants ho han fet una vegada desestimat el recurs de reposició contra el fraccionament de les liquidacions dels anys 2015 i 2016

El portaveu d'ERC Sabadell durant la roda de premsa d'Smatsa.
El portaveu d'ERC Sabadell durant la roda de premsa d'Smatsa. | Cedida / ERC
Redacció
11 de desembre del 2020
Actualitzat a les 19:27h
El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell ha presentat aquest matí un recurs al Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona contra el decret del govern municipal que permet a Smatsa pagar de manera fraccionada els 2,5 milions que li deu per feina facturada però no feta el 2015 i el 2016. El portaveu republicà a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha afirmat que "fem el que hem de fer. Com a Govern Republicà, fiscalitzem l’executiu municipal, i ho fem amb honestedat".

El nou pas endavant dels republicans, primer grup de l’oposició, arriba després que l’executiu local n’hagi desestimat el recurs de reposició contra la mesura, condició prèvia necessària, i suposa el compliment de la decisió anunciada a principis de juny, quan va transcendir el fraccionament del deute de la concessionària de recollida de residus i neteja urbana.

Des d'ERC critiquen que el govern PSC-Podemos hagi "trossejat el pagament d’aquest deute a Smatsa en ple estat d’alarma, sense informar-ne l’oposició, i sense cap canvi en la manca d’avals i garanties per la qual el fraccionament es va descartar al gener". Segons Fernàndez "el decret beneficia una empresa privada en detriment del bé comú dels sabadellencs". 

Per la seva banda, el regidor republicà, Raül Garcia Barroso, ha assenyalat que "no hi ha cap motiu tècnic rere el canvi de criteri" i apunta que "la decisió es dóna quan es nomena tresorer accidental el testimoni de la peça 28 del cas Mercuri sobre el contracte, també investigat per tràfic d’influències dins el mateix sumari".

Smatsa i la peça 28 de Mercuri 

Fruit de l’anterior etapa socialista, el contracte de recollida de residus i neteja viària de l’Ajuntament de Sabadell és el més gran de la institució, amb 18,5 milions d’euros anuals (370 milions en 20 anys). La seva adjudicació a l’empresa Smatsa motiva la peça 28 del cas Mercuri, pendent de judici, en la instrucció de la qual l’alcaldessa Marta Farrés ha declarat
com a beneficiària d’un viatge al Marroc pagat per la concessionària, que també hauria
sufragat, presumptament, altres viatges, sopars, suborns i, fins i tot, el sopar de la campanya del 2011 del PSC a la Pista Coberta d’Atletisme per valor de 100.000 euros.

Entre els investigats, hi ha Manuel i Paco Bustos, els també exregidors socialistes Ana Carrasco i Cristian Sánchez, i el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz. Se’ls acusa de presumptes delictes de tràfic d’influències, prevaricació, blanqueig de capitals, infidelitat en la custòdia de documents, violació de secrets, suborn, falsificació documental i frau electoral.

QUÈ ÉS EL FRACCIONAMENT? 

El febrer de 2018, l'Ajuntament de Sabadell, que tenia al quatripartit manant a la plaça Sant Roc, va aprovar les liquidacions dels exercicis 2014, 2015 i 2016 per serveis que s'havien cobrat i suposadament no s'havien dut a terme. La xifra marcada era de 3,4 milions d'euros. En el cas del primer any, es va resoldre per la via de la compensació.

El cas va anar també al contenciós, perquè Smatsa va presentar un recurs. Precisament, fa gairebé un any, la justícia va fallar a favor de l'administració. D'aquesta manera, les facturacions de 2015 i 2016 -els 2,5 milions d'euros- s'havien d'abonar. La concessionària va demanar partir els pagaments en quatre anys amb la presentació com avals uns deutes empenyorats al banc que no van ser acceptats per tresoreria municipal.