​La Crida presenta un recurs contra el canvi del contracte de l’enllumenat en detectar «diversos punts de foscor»

El consistori defensa que la modificació "obeeix a un interès públic"

Fanals d'un carrer de Sabadell
Fanals d'un carrer de Sabadell | Albert Hernàndez
NacióSabadell
10 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:24h
La Crida per Sabadell va presentar el passat 2 de desembre un recurs de reposició contra la modificació del contracte de l’enllumenat públic a la UTE Enllumenat Sabadell, formada per les companyies Aluvisa i FCC, aprovada en el ple ordinari del mes de novembre, en detectar “diversos punts de foscor”, tal com ha indicat el regidor Lluís Perarnau, assegurant que és una “adjudicació directa i a dit”.
 
Ha subratallat que les sospites que els va portar a votar en contra al ple -hi van donar suport PSC, Podem, Junts per Sabadell i Cs; ERC s’hi va abstenir- ara està “fonamentada” i aquest canvi “no té empara ni legal ni contractual, motiu pel qual és nul”. La justificació és que al plec de clàusules “únicament i exclusiva en relació amb l’anomenada “zona blanca”” i és per un valor de tres milions d’euros i el que es va acordar, per majoria al plenari, “ho supera amb escreix” -son 14 milions d'euros- i “preveu actuacions en totes les zones del contracte”.
 
Perarnau, a més, ha afegit que és “una proposta feta pel mateix contractista”, ja que ha presentat dos períodes contractuals: fins al 2023 -quan finalitza l’adjudicació inicial de deu anys- i els cinc anys següents de pròrroga màxima, que sí ho contemplen els plecs. I amb la llum verda del ple “es dona per fet” que l’equip municipal accedirà a allargar la relació amb la UTE, sinó “es veuria obligat a desemborsar de cop vuit milions d’euros" en qualitat d'indemnització, cosa que suposaria un impacte per a l’exercici i les futures inversions.
 
El regidor ha insistit en el fet que l’alteració no sorgeix de l’Ajuntament, sinó de la UTE que “com a agrupació de societats mercantils busca, per definició la generació de beneficis i l’ànim de lucre”. Per això, ha considerat aquesta modificació “i possible pròrroga” com un “frau de llei.

Defensa de "l'interès públic" 

El tercer tinent d'alcaldessa, Jesús Rodríguez, ha defensat que "obeeix a un interès públic" en aquesta operació, perquè es busca "una reducció d'emissions en una situació d'emergència climàtica", a més "s'aconsegueix la renovació del 90% de l'enllumenat en format LED", que "redueix els efectes del canvi climàtic". 

Rodríguez ha carregat contra la Crida perquè "no van tenir temps en quatre en posar una bombeta LED" a la ciutat i "deixar al calaix les possibilitats d'un contracte que està en vigor des de 2016". Per això, ha etzibat que "denota la inoperància" quan van estar governant i ha criticat que planegin "ombres de sospites" d'un procediment que compta amb els avals, tal com ha garantit, dels serveis tècnics, jurídics i econòmics de l'administració.

Així mateix, ha recalcat "la transparència" amb la formació cupaire, donant tota la informació que han requerit.