Troben jaciments de l'època romana al Parc Catalunya

El responsable de la intervenció destaca la qualitat i quantitat de la troballa

La ceràmica trobada de l'època romana
La ceràmica trobada de l'època romana | Albert Hernàndez
03 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:59h
Unes excavacions arqueològiques, a la zona nord del Parc Catalunya, han permès descobrir un jaciment de l'època romana. Concretament, entre els segles I i II dC, ha apuntat el director de la intervenció, Jordi Roig, i ha definit la troballa "d'inèdita" i de "sorpresa" la localització del que hi havia sota terra. 

Roig ha detallat que s'han trobat dues sitges, "d'uns 2,5 metres de fondària i tres de diàmetre", que feien la funció "d'emmagatzematge" de material del tipus domèstic com ara, vaixella, peces de ceràmica i treballs artesanals d'una vila romana. "No és habitual trobar material tan sencer i de tanta qualitat", ha afirmat i ha pronosticat que la descoberta total sigui entre una trentena i quarantena d'elements. A més, "hi ha una moneda de bronze, que ens ajudarà a precisar millor l'època". 

Tot plegat, és fruit d'unes obres de millora d'una canonada fetes per Aigües de Sabadell a l'octubre, en un tram d'uns 15 metres de llarg per un metre d'ample. Això ha servit per "delimitar" tota l'àrea del Parc Catalunya per "protegir" l'àrea i evitar que es pugui intervenir, des de l'àmbit arqueològic, abans que s'hi faci qualsevol treball. 

En aquest sentit, el cap de la secció d’Actuacions del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Folch, ha explicat que ara hi ha una primera fase d'estudi i a partir d'aquí, si cal millorar la catalogació, será una institució que s'encarregui de fer-ho com poden ser instituts de recerca i universitats, entre d'altres. 
 

El ganivet i la moneda de bronze Foto: Albert Hernàndez


El Parc Catalunya, una vila romana?

Roig ha manifestat la possibilitat que el Parc Catalunya tingui un jaciment de "certa envergadura". Per això, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha assegurat que s'ha declarat la zona "àrea d'expectativa arqueològica" per tal de preservar l'espai i si es volgués fer alguna intervenció, prèviament un arqueòleg hauria de verificar el terreny perquè no hi hagi material d'interès.

Ara, hi ha un període d'anàlisi per "fer informes i memòries" de les troballes actuals, ha dit el responsable de la intervenció, però ha remarcat que "s'està treballant" per seguir descobrint. 

De la Rosa ja ha avisat que "apareixeran noves sorpreses" de cara al maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus.