Les defuncions es redueixen més d'un 70% a la segona onada al Taulí

La immunitat, en l'estudi engegat per l'hospital, un 95% dels infectats conserva anticossos

L'Hospital Parc Taulí
L'Hospital Parc Taulí | Juanma Peláez
29 de desembre del 2021
Actualitzat el 02 de gener del 2021 a les 16:19h
La mortalitat per coronavirus a la primera i segona onada a l'Hospital Parc Taulí tenen uns registres molt allunyats. En aquesta segona fase de la malaltia hi ha hagut un 77% menys de defuncions respecte a la inicial. Entre març i juny, el període que està considerat va ser la primera onada, es van notificar 368 morts.  

Uns decessos que gairebé el 90% es van concentrar entre els mesos de març i abril, amb 142 i 179, respectivament. Mentre que al maig i al juny va haver-hi 43 i quatre, respectivament. I en els mesos següents, especialment durant l'estiu, no es van comptabilitzar defuncions. De fet, la primera va arribar el 18 d'agost, més de dos mesos després de la darrera. 

A partir d'aleshores, i amb el pas de les setmanes, les morts es van anar incrementant. Entre les dues últimes d'agost i tot el mes de setembre va haver-hi 29. I la tònica ascendent es va replicar a l'octubre -33- i especialment al novembre quan la xifra es va elevar fins a la cinquantena.  
 
 

El passat 13 d'octubre, i davant una escalada dels casos i els ingressos hospitalaris, el Govern va reconèixer que s'havia entrat en la segona onada. Així, entre aquest mes i novembre s'han produït 88 defuncions, que sumades a la trentena d'agost i setembre situen els decessos en aquest semestre en 116. Agafant tot aquest període i comparat amb la primera onada serien un 68% menys.  

Per què hi ha tanta diferència? 

La directora del Servei de Malalties Infeccioses del Taulí, Marta Navarro, ha situat com a element clau "el diagnòstic precoç" per aquesta diferència de dades. Ha recordat que al principi de tot "s'havia de demanar permís a Salut per fer PCR si arribava un pacient amb la patologia avançada" i aquesta "limitació ara ja no hi és, això ha estat molt important".

A la vegada, ha apuntat que la Covid-19 era "desconeguda" i "vam haver d'anar assajant" aplicant tractaments per combatre el virus davant "l'allau" de pacients a partir de l'última setmana de març. En aquest sentit, ha assenyalat l'aplicació de corticoides per aquesta reducció de la mortalitat i "va ser una primera línia de tractament" quan hi havia pneumònia o complicacions respiratòries. També ha afegit un altre element per aquesta desigualtat de les defuncions: "la feina dels metges de capçalera i el seguiment que feien dels casos".

Tot i així, ha assegurat que continuen sent xifres de mortalitat elevades, encara que les ha qüestionat respecte als diagnòstics, "són difícils de comptabilitzar", perquè hi ha molts asimptomàtics i ha recalcat "es fa de mal comparar amb d'altres patologies". Navarro ha insistit que el SARS-COV 2 "és un virus jove" i "hi ha moltes hipòtesis i encara no se sap del 100%". 
 

L'homenatge als sanitaris del 'Hospital Parc Taulí Foto: Juanma Peláez


Mig any mínim d'anticossos 

La responsable de Malalties Infeccioses del Taulí ha explicat que es fa seguiment de pneumònies més greus de pacients que han deixat l'hospital "davant el risc que quedin seqüeles" i ha afegit "la gran part acaba recuperant-se". I l'altre dubte que sobrevola l'afectació del coronavirus és la immunitat generada i n'ha garantit mínim mig any. 

Una afirmació basada en els estudis de serologia fets al centre hospitalari, en l'estudi engegat al maig, entre personal contagiat de l'hospital, un 90% havia desenvolupat anticossos. Les últimes dades d'aquest desembre, ha precisat, que un 95% els conservava, amb una participació de voluntaris de més de 2.000 persones.