1 de 10
cultura

La unanimitat es fractura quan comença el camí perquè Sabadell sigui Capital de la Cultura Catalana el 2024

ERC es desmarca de l'acord unànime al ple d'octubre en la presentació per esdevenir aquesta capitalitat

La presentació per esdevenir capitalitat de la cultura catalana | Ajuntament de Sabadell
per Albert Hernàndez, Sabadell | 26 de novembre de 2020 a les 18:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el ple ordinari del mes d'octubre, celebrat el passat dia 6, es va acordar, per unanimitat, que Sabadell fos candidata a ser la Capital de la Cultura Catalana 2024, donant continuïtat a l'entesa mostrada en Junta de Portaveus del dia anterior. Aquest idil·li, però, s'ha desfet aquest dijous, quan s'ha presentat el camí per aconseguir-ho al Teatre Principal.
  El portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez, s'ha despenjat, "perquè s'ha trencat l'esperit" del pacte del plenari "en el fons i la forma", tal com s'ha expressat en un fil de dues piulades. Ha acusat el govern municipal i l'ha instat que rectifiqui, perquè aquesta iniciativa "no és una eina de partit: és una oportunitat de ciutat amb la nostra cultura com a única protagonista. Aprofitem-la respectant el que vam acordar". 


Precisament, el primer requisit per optar acollir aquesta capitalitat era comptar amb l'aprovació completa dels grups municipals, cosa que no s'altera amb aquesta no presència dels republicans a l'acte de presentació. Un cita en la qual l'alcaldessa, Marta Farrés, ha agraït la "unanimitat" expressada pels partits municipals, així com a l'equip de Junts per Sabadell (JxS) i a la seva portaveu, Lourdes Ciuró, per suggerir aquesta idea. 

Farrés ha recordat que el municipi compta amb més de 300 entitats culturals i ha posat l'accent en el bé que fa aquest sector, "la cultura ens cura l'ànima" i és una eina per combatre la vulnerabilitat, de la mà de l'educació. Ha insistit que l'Ajuntament seguirà apostant per aquest àmbit en temps de pandèmia. 

Objectiu: febrer 2021

Sabadell també compleix un altre dels requeriments, el segon, que no hi hagi hagut localitats que hagin acollit aquesta capitalitat. I per últim, ha de presentar un dossier de candidatura elaborat en col·laboració amb la ciutadania, les entitats i les institucions tant culturals com cíviques, esportives i socials. Un document que cal presentar el febrer de 2021. 

Per això, necessita de la col·laboració de totes les entitats i agents del sector de la ciutat. A partir d’aquest moment, s’estructuraran unes comissions de treball per àmbits: arts escèniques (música, teatre, dansa i circ), arts visuals i plàstiques, cultura popular i tradicional, pensament i literatura, ciència i coneixement, museus i patrimoni i audiovisual.

A més es constituirà també un consell consultiu, format per experts de la ciutat en cadascun dels sectors i representants de tots els grups municipals presents al consistori per tal de validar i assessorar en la proposta de dossier de candidatura de ciutat.

Tot plegat s'ha de traduir en aquest dossier, però ha reclamat la contribució ciutadana, ja sigui de forma individual, col·lectiva i professional, a través de diferents vies

 

Participació