VÍDEO «Estem fartes»: el crit de les dones de Sabadell

Unes 300 persones participen en la mobilització que arrenca en un mural en record d'Helena Jubany per exigir justícia

La mobilització arrencant des del carrer Sant Josep
La mobilització arrencant des del carrer Sant Josep | Juanma Peláez
25 de novembre del 2020
Actualitzat a les 23:04h

“Estem fartes”. “Estem fartes que ens violin, ens agredeixin, ens maltractin, ens assetgin, ens repatriïn...”, el crit que ha resumit la mobilització, convocada pel comitè feminista de Sabadell, juntament amb el moviment “Fem justícia Helena Jubany”, aquest dimecres i que ha arrossegat unes 300 persones pels carrers del centre de Sabadell.
 

La germana d'Helena Jubany davant del mural Foto: Juanma Peláez


Precisament, Jubany ha estat l’inici de la protesta, perquè al carrer Sant Josep s’ha dibuixat un mural en el seu record i perquè es faci “justícia”. Allà la germana de l’Helena, Diana, ha recordat el cas i que “va ser, amb totes les lletres: un femenicidi”, a més “d’un acte covard d’uns homes abusadors i assassins”. Ha carregat contra la investigació judicial “per fer-se sense cap mena de perspectiva de gènere i la misogínia, que va fer la resta”.
 
La germana ha exclamat que “recordeu que quan maten a una ens maten a totes” i ha reclamat que es faci una investigació policial “i ens és igual qui ho faci”. Ha recordat que a l’Helena “li van tallar les ales” i ha incidit en la importància “d’un canvi” cultural envers aquesta xacra social.  
 

La comitiva, amb torxes en mà, han sortit des del mural i han fet un petit recorregut pels voltants, per encarar el Passeig Manresa i arribar a la plaça Sant Roc, mentre han anat fent càntics com ara, “visca, visca la lluita feminista”, “patriarcal i capital, aliança criminal” i “fora rosaris dels nostres ovaris”, entre molts altres.
 

La mobilització arrencant des del carrer Sant Josep Foto: Juanma Peláez


Ja davant les portes de l’Ajuntament de Sabadell s’ha tornat a llegir el manifest del 25-N, però, aquesta vegada, s’ha celebrat el paper de les xarxes socials com a altaveu per denunciar “agressions sexuals” als centres escolars de la ciutat. Precisament, algunes d’aquestes s’han llegit i cremat com a símbol de rebuig. També s’ha tingut un record per a les vui noies de Sant Cugat, que van tallar els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) durant el 8-M de 2018 i per les quals Fiscalia demana penes de presó.
 
Així mateix, i en la línia de denunciar l’assetjament a les escoles, s’han exigit “més protocols, més professionals i més recursos contra l’abús sexual”. Tot plegat, sota un edifici consistorial tenyit de lila.