​Les atencions a dones durant el confinament superen les 800 al SIAD

Més atenció enguany, però menys denúncies que fa un any

Imatge d'arxiu de record a la víctimes de la violència masclista
Imatge d'arxiu de record a la víctimes de la violència masclista | Juanma Peláez
25 de novembre del 2020
Actualitzat a les 10:45h
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) n’ha atès durant el confinament 889, des del mateix SIAD s’admet un pic entre els mesos de març, abril i maig d’enguany -el període de confinament-, un 15% més que fa un any. I amb el procés de desescalada ha estat d’una mica més d’un centenar, 770 casos.
 
De fet, abans del confinament aquesta xifra era de 646, cosa que suposa un 27% més que el 2019. Aquesta problemàtica se li va afegir, com detalla la segona tinent d’alcaldessa, i responsable de l’Àrea de Feminismes, Marta Morell, “la precarització de la feina i l’augment de la càrrega de les cures”, cosa que va suposar “una doble victimització”.  
 
A tot això, tal com lamenta, “sense el contacte directe” amb les dones. Així que, es va reforçar la recepció telefònica i la gestió de les agendes dels professionals per fer seguiments i primeres visites, a més d’ampliar les vies de contacte: per SMS, correu electrònic i l’adaptació dels professionals. També es va coordinar amb la Policia Municipal de Sabadell com “un punt clau” en aquesta atenció.
 
Morell precisa que, davant la manca de contacte amb les dones, es va idear una campanya, que duia per títol “No estàs sola”, en què comerços, mercats i associacions veïnals “van sumar esforços” i quan es “podia sortir del confinament tingués a prop les eines”. Les visites presencials es van reprendre un cop acabat l’estat d’alarma i això es va traduir amb l’atenció a 102 dones, l’obertura del SIAD a l’agost i un servei per cuidar les criatures fins a l’inici del curs.

Vuitantena de denúncies a la Policia Municipal 

La Policia Municipal, entre l’1 de gener al 15 d’octubre, ha notificat 85 denúncies relacionades amb la violència de gènere (57) i domèstica, de les quals tres per trencament de condemna i una per abús sexual i una altra per odi i discriminació.

Són quatre menys que fa un any, tot i que les dades de 2019 s'allargaven fins al 31 d'octubre, però el percentatge d'aquelles relacionades amb la violència de gènere és pràcticament el mateix, al voltant d'un 68%. A més, de les 32 ordres de protecció sol·licitades se n'han concedit 20.