El pressupost de la Covid-19 obté llum verda amb l’oposició coincidint en la falta de valentia

Vots a favor de PSC, Podem i JxS i els contraris d'ERC, la Crida i Cs

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
23 de novembre del 2020
Actualitzat a les 19:14h
L’aprovació del pressupost 2021 ha seguit el guió previst: llum verda amb els vots de la coalició municipal PSC-Podem i el suport, un any més, de Junts per Sabadell (JxS), i l’oposició carregant en bloc contra els comptes i han coincidit en què ha faltat valentia. Així el consistori disposa de més de 230 milions d’euros i podrà seguir amb la línia endegada el 2019.

La quarta tinent d’alcaldessa, i responsable de l’àmbit econòmic, Montse González, ha desgranat, a gran trets, les principals inversions, assenyalant "el gran esforç" en aquest sentit, i ha destacat la congelació de les taxes, cosa que ha generat els atacs de l’oposició com el regidor de Cs, José Luis Fernández, que ha dit “no vol dir alleugerir la pressió fiscal”, com també la regidora d’ERC, Èlia Soriano, que ha criticat aquesta mesura.

El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha replicat la republicana dient que a Terrassa, “on han presentat els pressupostos”, i també a Sant Cugat -on governa amb PSC i la CUP-, també s’han congelat, i ha recordat la pujada d’un 2% i un 1% a Sant Quirze i Lleida, respectivament, on l’alcaldia està en mans d’ERC. "Potser no estem tan equivocats", ha rematat.

Fernández ha definit els comptes de “conformisme” i ha seguit, “han decidit amagar el cap sota l’ala i esperar que passi tot”. També Soriano ha retret que no “siguin prou valents” i ha suggerit, igual que el de la formació taronja, ajudes directes a col·lectius més afectats. González ha recordat la iniciativa del xecs al comerç, que suposaran més de tres milions d’euros.

La regidora de la Crida, Anna Lara, ha centrat la seva crítica en la incoherència “del que plantegen i el que reflecteixen els números” i ha exigit “concertar els projectes que tiraran endavant” per “la tranquil·litat” dels veïns afectats. També ha incidit que les previsions “no estan repartides per tots els barris” i ha interpel·lat la portaveu de JxS, Lourdes Ciuró, sobre la diferència entre “l’oportunitat i l’oportunisme” que Sabadell opti a ser Ciutat de la Cultura 2024

Ciuró entrada al govern després de les urnes catalanes?

Soriano ha disparat contra socialistes, Podem i JxS. Quant als primers els ha dit que ha tornat "els bustisme", contra la formació morada que la segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell, té "un paper simbòlic" i "no ha portat el PSC a polítiques d'esquerres" i, per últim, a Ciuró ha dubtat de tractar-la de "tinent d'alcaldessa" i ha augurat que després de les eleccions catalanes entrarà al govern municipal. Gibert ha contestat fent servir la ironia, "quan se'ls acaben els arguments treuen el Sant Cristo del bustisme".

Unes acusacions de Soriano que no han acabat aquí, durant el debat del penúltim punt de l'ordre del dia del ple extraordinari, ha criticat que es faci servir l'elecció d'assessors per "anticipar jubilacions" i ha tornat a mencionar "pràctiques polítiques del passat" i que "hagi estat massa ràpid". Això ha suposat la exigència d'un aclariment de Ciuró que ha demanat "esclarir les acusacions molt greus" per saber "a qui van adreçades", cosa que la republicana ha justificat per unes sentències judicials que feien referència "a tràfic d'influències" en aquest àmbit.