La plaça Sant Roc acull la primera Fira Agroecològica del Vallès

La Xarxa de Producció i Consum Ecològic del Vallès Occidental organitzarà una setmana d'activitats

Redacció
12 d'octubre del 2015
Les verdures i hortalisses són aliments saludables.
Les verdures i hortalisses són aliments saludables.

Les verdures i hortalisses són aliments saludables.


El proper diumenge 18 d’octubre, la plaça de Sant Roc de Sabadell acollirà la segona edició de la Fira Agroecològica del Vallès, en el marc de diferents activitats que se celebraran entorn el Dia Mundial de l’Alimentació, el 16 d’octubre. Més d'una vintena de de productors i productores d'aliments ecològics, grups de consum, horts urbans, comerços de producció ecològica i altres entitats de la comarca formaran part de la fira.

La Xarxa de Producció i Consum Ecològic del Vallès, PiC Vallès, promotora de la Fira Agroecològica del Vallès, compta amb la col·laboració dels grups de consum responsable  de Sabadell per a l’organització d’aquesta segona edició de la Fira i les activitats de la setmana, així com el suport de l’Ajuntament de Sabadell.

L’objectiu de la Fira és promoure el consum ecològic i de proximitat entre els ciutadans del Vallès Occidentals, col·laborar amb els pagesos i elaboradors de productes ecològics locals per fer-los presents i visibles davant la societat urbana de la comarca, així com reivindicar l’agricultura de proximitat com a base per assolir la sobirania alimentària.
 
Aquesta segona edició de la Fira Agroecològica del Vallès agafa el relleu a Sabadell després de l’èxit de participació de l’edició de la primavera organitzada a Terrassa. La Xarxa PiC Vallès té l’objectiu de consolidar la Fira com un espai de trobada dels projectes agroecològics de la comarca en, de moment, dues edicions anuals, una a cada capital del Vallès.   

Una setmana d’activitats
La Fira s’emmarca dins una setmana d’activitats organitzada pel PiC Vallès per a reivindicar el dret a un alimentació saludable i sostenible accessible per a tothom,  la pagesia de proximitat, el territori i l'agroecologia, generant debat i visibilitzant les diferents experiències i iniciatives que contribueixen a millorar el nostre entorn més proper.

Aquests són els actes que es duran a terme:

13 d’octubre a les 19h: Video fòrum “La ruta del tomàquet” per Mònica Vargas i Oliver Chanty Al Casal Pere Quart (Carrer Rambla, 69, Sabadell) 
 
En el documental La Ruta del Tomàquet, ens sorprendrà conèixer la procedència dels tomàquets que afecten a la producció catalana. Viatjarem als països d’on provenen i intentarem entendre com arriben a produir tan barat i quins problemes pot implicar per a les seves societats. També examinarem quin és el paper d’una empresa pública com Mercabarna en aquesta situació. I explorarem quins escenaris possibles existeixen.
 
Després de la presentació del documental els autors de l’informe que va motivar el documental, Mònica Vargas i Oliver Chanty, atendran els dubtes dels presents i comentaran la situació actual en relació al documental.
 
14 i 15 d’octubre: Repartiment de cistelles al carrer dels grups de consum ecològic del Vallès Occidental
16 d’octubre: Dia Mundial de l’Alimentació
18 d’octubre: 2a Fira Agroecològica del Vallès (Plaça de St. Roc, Sabadell)
10h-14h  Parades agroecològiques
12h         Taller “Les plantes remeieres per al dia a dia” per Santi Soto  
14h         Dinar eco-nòmic
16h30  Taula rodona:
“Les multinacionals de l’agroindústria i el malbaratament d’aliments” per
Albert Sales - sociòleg, professor de la UPF i membre de RETS (Respostes a les empreses transnacionals)
Xavier Montagut - president de la Xarxa de Consum Solidari i de l'Aliança per la Sobirania Alimentària dels PoblesAlbert Soler i Xavier Montagut.
 
La Xarxa PiC Vallès 
La Xarxa PiC Vallès s’organitza com un espai de trobada entre els productors/es i consumidors/es del Vallès i rodalies. Els objectius principals de l’entitat és teixir ponts entre el camp i la taula, crear sinèrgies entre producció i consum ecològic i impulsar l’agroecologia.
 
Actualment, la xarxa compta amb més de 30 experiències de producció ecològica i una trentena de Grups de Consum i cooperatives autogestionades per a abastir a les famílies membres de productes ecològics, de proximitat i de consum responsable al Vallès Occidental. Prèviament al Video Fòrum del 13 d’octubre es presentarà públicament l’entitat i els seus objectius.
 
Dia Mundial de l’Alimentació 
El  16 d’octubre de cada any se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació amb la finalitat de conscienciar els pobles sobre el problema de l’alimentació mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa. Tot i així, cal aprofitar aquesta celebració a nivell internacional per a denunciar la injustícia social que promou el sistema agroalimentari actual convertint l’alimentació en un negoci comandat per multinacionals i desproveint-la del dret fonamental que realment és.
 
A nivell local des de la Xarxa PiC Vallès volem commemorar el Dia de l’Alimentació centrant-nos en la sobirania alimentària a la comarca promovent els productors propers amb consciència ambiental i social, alhora que dignificant el sector primari davant del procés d’industrialització i especulació que ha viscut el nostre territori.
 
Amb la Fira Agroecològica del Vallès i les diferents accions previstes intentem apropar a la ciutadania i posar en debat les alternatives actuals d’un consum conscient que afavoreixen la sobirania alimentària i el respecte pel sector primari local.
 
Per a més informació podeu visitar www.picvalles.communia.info,