El pressupost municipal «no definitiu» de la pandèmia supera els 230 milions d’euros

Hi ha gairebé 20 milions d'euros per a inversions

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
20 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:08h
El pressupost municipal, el segon de l’etapa de l’alcaldessa Marta Farrés, i marcat per la pandèmia, s’ha xifrat en 233.380.000 euros, una mica més de 3% més que fa un any -6,8 milions d’euros més-. Tot i que com ha dit la quarta tinent d’alcaldessa, i responsable de l’àmbit econòmic, Montse González, “no és el definitiu”, perquè es podran utilitzar els superàvits.
 
Això farà que “s’acabin de completar” les xifres municipals que ha estimat sigui cap a l’abril o el maig de l’any vinent, sense arriscar-se a fer un pronòstic, “perquè cal fer la liquidació d’enguany”. González ha justificat la pujada del pressupost, quan per contra s’han congelat els impostos, per l’eliminació de les limitacions pressupostàries, dictades des de Madrid.
 
Això, ha explicat, a causa “d’un acurat càlcul dels ingressos” i ha precisat, “altres anys es va preveure per sota del que es va recaptar”. A més, ha afegit, les aportacions que arribin d’altres administracions.
 
Igual que en els comptes municipals de fa un any, els residus tornen a endur-se 30 milions d’euros. González ha assenyalat que el 2021 s'aplicarà el sistema de seguiment de l'estat de contenidors, i la seva ubicació, i de l'estat real del servei de neteja a la ciutat. Malgrat no ha descartat "revisar" aquestes xifres si fos necessari "incrementar" la dotació per la situació sanitària actual.

En seguretat, es gastarà més d'un milió d'euros per acabar el centre de comandament de la Policia Municipal de Sabadell i això s'acompanyarà de la posada en marxa de més càmeres de seguretat a l'Eix Macià, a la plaça Pablo Picasso i a Can Puiggener.

Gairebé 20 milions d’inversió

Un total de 19,6 milions d'euros estan reservats a invertir, cinc més que el 2020. La tercera fase del Parc de les Aigües, amb 2,48 milions d'euros, s'emporta un gran gruix, juntament amb les ajudes al comerç amb els xecs de regal, entre d'altres. González ha dit que el Portal Sud, un altre dels projectes del mandat, començarà donar-se forma amb la licitació i l'inici d'obres el 2021. 
 
Dins, d'aquest àmbit de la inversió, en el paquet reservat al patrimoni, el conjunt fabril de Sallarés i Deu, adquirit pel consistori el 2018, pe a l'Escola d'Hostaleria del Vapor Llonch i hi ha previst reservar un milió d'euros. "S'ha quedat petita i hem decidit traslladar-la", ha indicat la tinent d'alcaldessa, perquè "volem que sigui sent un referent". 

"Repensar" la cultura 

La cultura serà un altre dels sectors que comptarà amb recursos, en concret 9,5 milions d'euros per "repensar", tal com ha definit Gonzàlez, les grans celebracions que es feien a Sabadell com la Festa Major i el Nadal, entre d'altres. A més, s'ha compromès amb l'aposta "per produccions locals" i "esdeveniments de proximitat", donant espai al talent de casa.

Un pressupost que aquest dilluns passarà el tràmit al ple -de caràcter extraordianri-, perquè Junts per Sabadell (JxS) va anunciar fa uns dies l'acord, un altre any, amb la coalició al govern municipal PSC-Podem.