La primera onada de la Covid-19 tanca un 5% de comerços del centre de Sabadell

La incertesa és el sentiment predominant entre els comerciants

Una terrassa d'un bar a l'Eix Macià
Una terrassa d'un bar a l'Eix Macià | Juanma Peláez
19 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:02h
La primera onada de la Covid-19, amb la declaració de l'estat d'alarma i les fases de desescalada, s'ha traduït amb el tancament d'un 5% de locals del centre de Sabadell -n'hi ha 992-, segons l'Informe Covid-19, elaborat per l'Observatori del Comerç Ciutadà de la fundació Comerç Ciutadà, entre l'1 de gener i el 31 d'agost. 

"Veníem d'una recuperació important" i per això, "l'impacte ha estat major", ha indicat el director de l’Observatori i gerent de Sabadell Comerç Centre, Jordi Obradors, detallant que són dades obtingudes en comparació amb l'agost de 2019, amb un 86% d'obertura d'establiments. A la vegada, que ha advertit que això no vol dir "tancament d'empreses, perquè hi ha hagut traspassos" i ha assegurat que es tracta "de locals buits". 

Obradors ha detallat, per conèixer l'afectació del coronavirus a la ciutat, s'ha comparat amb Ca n'Oriac, on la pèrdua ha estat del 6% -hi ha 365 comerços-, quan fa un any tenia un 75% obert. 

Un altre dels temes que ha tractat aquest anàlisi ha estat el futur del sector, en una enquesta entre 500 empreses de sis localitats amb centres urbans: Vic, Olot, Granollers, Terrassa, Mataró i Sabadell -entre 120 i 130-. Aquest sondeig ha mostrat que un 76% preveu mantenir obert, mentre que un 17,7% no ho sap i una mica més d'un cinc ho ha descartat. 

Obradors ha puntualitzat que s'havia fet abans de l'arrencada escolar i amb l'esclat de la segona onada, per això no ha descartat que els valors variïn, apuntant a la "pèrdua de capacitat de resistència" dels negocis.

Campanya de Nadal 

El gerent de Sabadell Comerç Centre ha previst una "davallada" del consum per la baixada de les rendes de les famílies. El president, Josep Maria Porta, ha dit que "no serà una bogeria", però ha indicat que la "incertesa" i la "situació canviant" no permeten fer un pronòstic per aquest període. 

Porta ha carregat contra el comerç electrònic com l'amenaça del comerç de proximitat, qualificant-lo de "competència deslleial".

Tancament de la restauració 

Malgrat que no han exposat dades de la incidència de la segona onada de la Covid-19, Obradors ha assenyalat que les mesures restrictives aplicades les últimes setmanes, en especial el tancament de la restauració vol dir "15 dies de tancament són 15.000 euros per negoci", recordant que hi ha 830 negocis en aquest àmbit a la capital vallesana. 

A més, ha continuat, "dona feina a 2.200 persones a la ciutat", cosa que suposa "una pèrdua de massa salarial entre 800.000 euros i un milió d'euros" des de finals de març i fins a finals d'any.