Mor als 100 anys la sabadellenca Maria Salvo, referent de la lluita antifranquista

Represaliada del franquisme, es va exiliar a França quan era molt jove

Maria Salvo, en una foto d'arxiu
Maria Salvo, en una foto d'arxiu | Isaac Meler
Redacció
17 de novembre del 2020
Actualitzat a les 9:59h
Maria Salvo Iborra, referent de la lluita antifranquista, ha mort a l’edat de 100 anys. Presa política durant el franquisme i nascuda el 1920 a Sabadell, ha estat una militant històrica del PSUC i de CCOO. El passat mes de maig se li va fer un homenatge amb motiu del seu centenari.

Salvo va ingressar a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) amb 16 anys, el 1936. Quan les tropes del general Franco van entrar a Catalunya, es va exiliar a França, on va passar per diversos camps de refugiats, fins a ser repatriada a l'estat espanyol el novembre del 1939.

El 1941, quan feia d'enllaç per a la resistència antifranquista a Madrid, va ser arrestada i brutalment interrogada al Comandament Superior de Policia de Madrid, on va patir tortures que li impedirien ser mare. Des d'allà, la van traslladar a la presó de Las Ventas de Madrid i després la van portar a la de les Corts, on es va estar fins al 1943. Després va tornar a Las Ventas.

Jutjada i condemnada a trenta anys de presó, va passar també per les presons de Segòvia i Alcalá d'Henares, d'on va sortir desterrada l'any 1957. Tan bon punt va poder tornar a Barcelona, va continuar militant al PSUC i va participar en la fundació de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics.

A les eleccions municipals del 26 de maig del 2019, Maria Salvo va anar el número 41 a les llistes dels comuns amb Ada Colau.