​L’aigua de Sabadell se sotmet a un projecte per millorar el control de la qualitat de les xarxes de distribució

Forma part d'una iniciativa formada per un consorci en el qual es troba Aigües de Sabadell

L'aigua en el punt de sortida a la depuradora de Riu-sec
L'aigua en el punt de sortida a la depuradora de Riu-sec | Albert Hernàndez
NacióSabadell
17 de novembre del 2020
Un consorci integrat per Aigües Sabadell, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Adiquímica, Sens Solutions i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) han signat un conveni per impulsar un projecte que ha de millorar el control de la qualitat de les xarxes de distribució.  
 
Es tracta de Sincro (Sistema Intel·ligent de Prevenció de Risc Microbiològic a l’Aigua) que persegueix desenvolupar un sensor òptic de mesura biofilm a les canonades, que resulta menys invasiu i més efectiu que d’altres existents per controlar la qualitat organolèptica i sanitària de l’aigua.
 
Es faran proves de prototips i està previst que s’aconsegueixi els objectius, cosa que pot suposar “un salt important en el control de l’estat de la qualitat de les xarxes de distribució, ja que permetrà controlar-les de manera més senzilla i viable econòmicament”.

Sincro té com a predecessor l'Oplite, impulsat per Aigües Sabadell, l’UAB, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona i EMATSA, que es va centrar en la investigació i desenvolupaments dels sensors. 

La iniciativa ha estat seleccionada pel Ministeri d’Economia en la convocatòria Retos Colaboración, un programa d’ajuts per promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat. El Sincro té una durada de tres anys amb un pressupost total de 712.614,46 euros, dels quals prop del 50% es finançaran amb la subvenció rebuda.