Sabadell aposta pel transport sostenible en la Setmana de la Mobilitat

Entre les activitats previstes hi ha la cursa de transports, caminades saludades, exposicions i xerrades

Redacció
08 d'octubre del 2015
Actualitzat el 09 d'octubre a les 19:28h
El cap de mobilitat, José Luís Barón, amb el regidor d'Espai Públic, Xavi Guerrero.
El cap de mobilitat, José Luís Barón, amb el regidor d'Espai Públic, Xavi Guerrero. | Ajuntament de Sabadell

Sabadell participa activament en la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSiS) amb un ampli ventall de propostes. Sota el lema Tria. Canvia. Combina, la Setmana del 2015 proposa trobar noves formes de mobilitat, allunyant-se del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable. La celebració, es farà entre l'11 i el 18 d’octubre.  

El govern municipal ha previst tota una sèrie de propostes per conscienciar els sabadellencs dels beneficis de canviar la seva manera de desplaçar-se i fer-los veure que deixant de banda el cotxe poden augmentar els seus nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respiren i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. 

El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero ha explicat que l'objectiu és "fomentar la intermodalitat, l’intercanvi de diferents mitjans de transport i convidar la ciutadania a explorar noves formes de mobilitat com ara la bicicleta, el caminar o el transport públic". Des del seu punt de vista això "fomentarà els hàbits saludables, reduirà la contaminació, tant acústica com ambiental, i incrementarà la seguretat".

En aquesta línia ha explicat que el concepte de la Setmana de la Mobilitat lliga amb el concepte de mobilitat d’aquest govern municipal "perquè la ciutat no la fan els cotxes sinó les persones, són elles les que marquen les prioritats de les ciutats" i el govern municipal té el repte de "pacificar encara més els carrers en els propers 4 anys". 

Un ampli ventall d'activitats

Durant els dies de la Setmana de la mobilitat, a més, es podrà visitar una exposició sota el títol Les energies renovables, per conèixer quines són les energies al nostre abast més ecològiques i que e spodrà veure al Mercat de Sant Joan fins el dia 23.

Dimarts, 13 d’octubre, tindrà lloc una caminada popular saludable amb sortida des del CAP Can Rull. La passejada, que consta de 4,5 quilòmetres de recorregut, permetrà veure llocs emblemàtics de la ciutat, com ara el parc de Catalunya o la Masia de Can Rull, mentre es fomenta la realització d’exercici i els beneficis de caminar en els nostres desplaçaments quotidians. L’hora de sortirà serà a les 9:30 hores i cal inscripció prèvia al mateix CAP Can Rull. 

Una altra de les activitats previstes en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura serà la Cursa de transport de la Regió Metropolitana de Barcelona, que no és una carrera, sinó una comparativa cívica de cost econòmic, impacte ambiental i temps de viatge entre diferents mitjans de transport. Els inscrits poden participar anant a peu, amb bicicleta, amb cotxe o amb transport públic (autobús). Al final de la carrera es comptabilitza el temps destinat en el recorregut i es fa la comparativa entre els diferents mitjans de transport utilitzats. 

Enguany també es portaran a terme Xerrades sobre mobilitat segura per a gent gran. La primera es farà el 15 d’octubre al Complex de Gent Gran de Sant Oleguer. Un dia després, es repetirà la conferència al Complex de Gent Gran del Parc Central. Aquestes xerrades, que es faran a les 10:00 hores, seran impartides per policies i s’adrecen, bàsicament, a la gent gran. 

El mateix divendres 16 d’octubre, de les 10:00 hores a les 13.30 hores i de les 17:00 hores a les 20:30 hores es podrà veure al passeig de la Plaça Major l’exposició de l’autobús històric núm. 4 de TUS, vehicles elèctrics municipals i una exposició fotogràfica dels mitjans de transport realitzada per la secció de fotovídeo de la Unió Excursionista de Sabadell (UES). A més, en aquest espai també es podrà conèixer com funciona l’APP del transport públic de Sabadell. 

Seguidament, dissabte 17, es portaran a terme 3 visites organitzades a les instal·lacions de la TUS (Transports Urbans de Sabadell). Les visites s’adrecen principalment a nens i famílies i tenen una durada d’una hora (aproximadament), per donar a conèixer com funciona el servei d’autobusos de Sabadell. 

Per últim, coincidint amb el marc de la setmana de la mobilitat, es realitza la cursa ciclista La Falconada el proper 18 d’octubre, organitzada pel Club Falcons de Sabadell. 

Per a informació sobre les activitats i per a la inscripció, es pot consultar el web municipal www.sabadell.cat/mobilitat o posar-se en contacte amb el Servei de Mobilitat, Trànsit i Transports al telèfon 93 745 33 27.